sep 012011
 

20110901-075305.jpg Ik maak graag gebruik van de producten van Google. Ben ook (nog) niet van mening dat ze eigenlijk gewoon een groot “evil” bedrijf zijn (groot zijn ze wel, maar evil meestal niet), maar soms gaan ze net dat stapje te ver.

Zoals nu met de +1 plugin voor Google Chrome. Daarmee kun je, heel handig, elke willekeurige pagina die je tegen komt voorzien van een +1. Je kunt dus aangeven dat de de inhoud van die pagina de moeite waard vindt.
Maar wat blijkt nou. Google legt niet alleen die informatie vast, maar *alle* sites bij die je bezoekt. Ook als je niet op +1 klikt.
En dat gaat me nou net wat ver. Ik heb het dan nog niet eens over het bezoeken van sites waarvan je liever niet zou willen dat anderen dat weten (torrent sites, sites met spannende plaatjes en zo). Dan gaat het me er gewoon om dat ik van bepaalde zaken van mening ben dat ook een bedrijf als Google ze niet hoeft vast te leggen. Daarom zul je bij mij ook nooit zo’n “super handige” toolbar vinden in een browser.

Ik ben benieuwd of dit zo blijft, ik kan me niet voorstellen dat ze veel positieve reacties zullen krijgen naar aanleiding hiervan. Ik ga de plugin in ieder geval niet gebruiken.

Getipt door (Techcrunch)

[update] Esté Tigele wees me op een update van de informatie bij de plugin. Daarin wordt verwezen naar een Google pagina waar wordt toegelicht welke informatie verzameld wordt en wat er mee gebeurt. Zie de reactie hier. Met die extra info valt een groot deel van mijn bezwaren weg. Blijft wel dat het voor mij een extra reminder is om de toelichting van zulke plugins goed te blijven lezen voordat ik er eentje installeer.