De wereld staat weer eens op zijn kop

Soms gebeuren er dingen in de ICT business die zo ingrijpend zijn dat iedereen over elkaar heen valt om er over te schrijven. Dat heeft dan meestal als gevolg dat ik me afvraag waarom ik er ook nog een blogpost aan zou besteden. Deze week kwam dat twee keer. De eerste keer toen Google aankondigde dat ze Motorola Mobility voor het niet geringe bedrag van $12,5 miljard in contanten zouden gaan overnemen. En de tweede keer toen HP gisterenavond (maar overdag in de VS) aankondigde dat ze nu al de stekker uit hun TouchPad tablet lijn trekken en aan het onderzoeken zijn hoe ze hun PC-lijn kunnen verzelfstandigen of anders verkopen.

Twee mega-aankondigingen. De eerste vanwege het enorme bedrag dat er mee gemoeid is, de risico’s die er aan kleven voor Google om in de hardware business te gaan, de mogelijke gevolgen van de overname voor de verhouding tussen Google en andere leveranciers die Android gebruiken. De waarde van het Google aandeel daalde een paar procent en de totale waarde van Google daalde met meer dan die $12,5 miljard. Op zich al weer een relativering van dat bedrag natuurlijk.
De tweede mega-aankondiging kwam van HP gisteren. Slechts 6 weken was de TouchPad op de markt. Deze week kwam het bericht naar buiten dat Best Buy moeite had om de apparaten aan de man/vrouw te brengen. Van de voorraad van 270.000 exemplaren hadden ze er maar 25.000 verkocht.

Maar niet alleen draaien ze hun mobiele hardwarelijn de nek om, ze willen hun hele PC business buiten de deur zetten. Dat is exclusief de printerbusiness overigens, dat is een ander wel lucratief onderdeel van HP. De vergelijking met IBM is snel gemaakt, dat bedrijf, de uitvinders van de PC notabene, verkocht al een tijdje geleden hun PC en Laptop divisie aan Lenovo. En daar gaat het prima mee, zowel met IBM als met Lenovo. Het is de vraag of HP dat ook voor elkaar krijgt. Er zal dan in ieder geval gesneden moeten worden in de lijn modellen die ze hebben.
Op zich vind ik dat deel van het verhaal ook wel grappig. Op mijn werkplek heb ik door de jaren heen achtereenvolgens desktops (en laptops) van Digital, Compaq en HP voorbij zien komen als standaardsysteem. De wijziging vond steeds plaats omdat de voorgaande werd opgeslokt door de volgende. We zullen dus in ieder geval geen tablets van HP als standaard apparaat meemaken.

Is WebOS nu definitief dood? Dat is de grote vraag. Het zal er een beetje vanaf hangen wat HP er mee doet. Weggeven (open source maken) zullen ze waarschijnlijk wel niet doen. Er zijn sites die suggereren dat het een optie kan zijn voor bedrijven die nu Android gebruiken en die niet happy zijn met de overname van Motorola Mobility door Google. Lijkt me niet zo heel waarschijnlijk. Want om een nieuw besturingssysteem voor een tablet in de markt te zetten moet je groot genoeg zijn om voldoende draagvlak te creëren zodat ontwikkelaars ook programma’s maken voor je tablet. Dat is wat HP had moeten kunnen doen, maar natuurlijk niet in 6 weken tijd.
Apple deed dat ook niet in 6 weken tijd. Toen de eerste iPhone in 2007 geïntroduceerd werd, was er nog geen application store, die kwam pas een jaar later. Maar dat was allemaal lang geleden. Zeker als je het in termen van ICT ontwikkelingen ziet.

Een andere vraag is nu of Microsoft met Windows 8 op tablets wel potten kan breken. Gezien de tijd die zij nog nodig hebben voordat ze een product op de markt kunnen brengen, heb ik daar zelf zo mijn twijfels over. Dit is een achterstand die een stuk groter is dan toen Microsoft bijna te laat ontdekte dat “internet” wel eens een belangrijk ding kon gaan worden.
Het zal hoe dan ook een interessante tijd blijven waarin waarschijnlijk nog wel een paar andere grote berichten voorbij zullen komen. Apple is nu heer en meester op tablet gebied en doet het ook op laptop gebied zeker niet slecht. Dat is wel weer eens prettig na al die jaren dat Microsoft bepaalde hoe de ICT sector (voor consumenten) zich moest ontwikkelen. Grappig is overigens ook dat ook Intel duidelijk minder direct invloed lijkt te hebben dan voorheen. Nu maar hopen dat de “volgers” niet gesmoord worden in patenten-onzin voordat ze voldoende op snelheid gekomen zijn om er voor te zorgen dat ook Apple haar best moet blijven doen om innovatief te blijven. Want als er één bedrijf is dat geleerd heeft om niet sneller te lopen dan nodig is, dan is het Apple wel.

We zullen het zien…

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

[…] De wereld staat weer eens op zijn kop […]