Unleash 2011 – woensdag

Ik schreef op woensdag over de dinsdag van Unleash 2011, dus het leek niet meer dan logisch dat ik op donderdag zou schrijven over de woensdag. Dat kwam er uiteindelijk toch niet helemaal van, het is al weer vrijdag. Ik ben inmiddels weer terug in Nederland, de vlucht naar huis verliep voorspoedig, maar je raakt natuurlijk wel opeens weer die 7 uur kwijt die je door het tijdverschil op de heenweg gewonnen had.

Ook dag 2 van Unleash 2011 was de moeite waard en ook nu wil ik me in de terugrapportage beperken tot een paar hoogtepunten. Het is eigenlijk wel jammer, ik heb als deelnemer toegang tot alle opnames van alle sessies, maar ik kan niet volstaan met het er simpelweg naar linken, omdat ze niet vrij toegankelijk zijn voor anderen. Blijft een dilemma, ik snap het model erachter, maar als blogger wil ik uiteraard zo breed mogelijk zulke ervaringen delen.

In Pursuit of Perfection: How to [Help Others] Create Presentations and Slides that Don’t Suck
Na de sessie van Erica St. Angel op de eerste dag was ik ook bij de sessie die ze samen verzorgde met John Pollard. Deze ging over zowel het uitvoeren van presentaties als het maken van presentaties die niet helemaal vreselijk zijn om te bekijken.
Ze begonnen de sessie met een voorbeeld van hoe het niet moet, lekker tenenkrommend, en daarna kwamen de bekende tips aan bod over de hoeveelheid en afmetingen van de tekst, het gebruik van afbeeldingen in plaats van tekst etc.
Het lijkt voor de hand liggend, maar ook tijdens Unleash heb ik wel sessies (gelukkig niet veel) gehad waarbij er veel tekst op een slide stond en die werd dan ook nog werd voorgelezen. Ik denk wel dat het “Show and Tell” gehalte van een paar sessies hoger zou zijn geweest als mensen hun eigen computer hadden mogen gebruiken in plaats van dat ze vooraf een PowerPoint hadden moeten insturen zoals nu het geval was.
Ik heb minimaal één spreker zien worstelen met de laptop omdat hij wilde schakelen tussen presentatie en filmpjes en zich niet thuis voelde op een Windows machine.

Het “Story first, Slides second” principe dat Erica en John benadrukten is voor mij persoonlijk vaak vooral ook een iteratief proces. Ik heb een verhaal in mijn hoofd dat ik wil vertellen, maak dan dia’s en begin bij te schaven. Soms komen er dan nog dia’s bij, verdwijnen er weer dia’s etc.
Er waren ook een paar tips specifiek voor Mediasite gebruik:

  • Gebruik de hele dia; als je opname via Mediasite beschikbaar gesteld wordt, dan kun je daar in de browser al je logo’s en bedrijfsinfo kwijt. Dan kun je je dia’s helemaal gebruiken zonder al die logo’s.
  • Hou rekening met het gebruik van Picture-in-Picture bij Mediasite; dan is de hoek rechtsonder bij een dia bedekt met de video.
  • Maak gebruik van de presenter view; daar kunnen sprekers hun aantekeningen kwijt (en niet op de dia zelf!); is natuurlijk ook zonder MediaSite handig!

Classroom Capture on a Budget with Premium Results
Joseph Collins van North Hennepin Community College vertelde hoe zij met relatief beperkte middelen lokalen ingericht hebben voor het gebruik van Mediasite. Relatief beperkt betekent in dit geval ongeveer 10.000 – 12.000 USD extra voor de aanpassingen. Maar dan maken ze bijvoorbeeld wel gebruik van automatische tracking camera’s die de spreker volgen als hij/zij door het lokaal beweegt. Er hoeft dan geen persoon achter de camera te zitten om dat te doen. En dat scheelt veel.
Aanstaande dinsdag verzorgt North Henneping Community College een gratis online webinar getiteld “Classroom Capture and the Community College CIO: Effects on Student Satisfaction, Performance and Retention” waarin ze over hun ervaringen vertellen. Zover ik uit de beschrijving van het webinar kan afleiding gaat dat echter niet specifiek over de inrichting van de lokalen.

You Have Mediasite. Now, Make a Difference
John Pollard verzorgde veel sessies/presentaties, dus komt hij ook in deze terugblik vaker terug. In de sessies “You Have Mediasite. Now, Make a Difference” ging het over de vraag hoe je Mediasite kunt gebruiken om iets te betekenen voor je omgeving. Het is de andere kant van de vergelijking waar je wellicht niet meteen aan denkt op het moment dat je met Mediasite aan de slag gaat. Maar het plaats en tijd onafhankelijk maken van uitleg, instructie, toelichting, informatieverstrekking kan gebruikt worden om je maatschappelijke functie als onderwijsinstelling te vervullen.

Developing Enterprise Level Support Services for a Far Flung Mediasite Installed Base
North Carolina State University heeft meer dan een paar Mediasite recorders. Ze hebben er namelijk 146!
Die zijn links en rechts aangeschaft door afdelingen van de universiteit zonder dat er centrale sturing was. Op zich valt het dan dus eigenlijk nog wel mee, want zo te horen hebben zij maar één systeem, terwijl wij er bij Fontys al vier verschillende in huis hebben.
Een van de wensen die voor hen heel relevant is, is het vanaf afstand updaten van de recorders. Nu moet dat vanaf het systeem zelf. Het is grappig dat Mediasite die feature nog niet heeft (en ook voor versie 6.0 staat hij nog niet aangekondigd) omdat Echo360 dat al ruim een jaar wel kan. En zo blijven de systemen zich op deelpunten van elkaar onderscheiden.
Ook is het wel grappig dat ook een universiteit als NCS aangeeft dat zij niet tot de rijke universiteiten behoren en daarom een beetje zuinig moeten zijn, maar het opnemen van lessen, colleges, presentaties etc. wel gewoon tot een van de basisvoorzieningen lijken te vinden behoren.

Mediasite Listening Session
Uit de voor mij laatste sessie nog een paar punten die ik ook al via twitter gemeld heb:

  • Versie 6 zal Windows 7 embedded version gebruiken (in plaats van Windows XP embedded)
  • Ook de oude recorders kunnen een upgrade naar versie 6 krijgen, maar de heel oude recorders zullen de H.264 encoding waarschijnlijk niet aan kunnen.
  • Je kunt na de upgrade zelf selecteren (desgewenst batchgewijs) welke bestaande content geconverteerd wordt zodat die ook op iOS beschikbaar is.
  • Chat-integratie is nog een work in progress.
  • Er loopt nog een discussie over het bieden van URL-verkorters voor links naar presentaties/opnames.
  • Er werd een vraag gesteld of er ook bijvoorbeeld PDF”s aan een opname gekoppeld zouden kunnen worden. Je kunt nu wel links toevoegen, maar als studenten dan de opname downloaden, moeten ze de PDF’s een voor een apart downloaden. Het zou fijn zijn om dat als één pakket aan te kunnen bieden. De reactie gaf aan dat het een beetje de discussie opriep wat Mediasite dan was. Was het een CMS? Maar de usecase is duidelijk zat. Dus wie weet.

Unleash 2012

Volgend jaar is de Unleash conferentie van 6-9 mei, weer in Madison (uiteraard, want dat is de thuisbasis van Sonic Foundry). En ik moet het ze nageven, ze weten bij Sonic Foundry hoe ze een conferentie moeten organiseren. Of ik er volgend jaar weer bij ben? Who knows.