Ryan Eash legt uit hoe hij schermfilmpjes maakt met Camtasia

Ryan Eash maakt veel instructievideo’s voor Techsmith, de makers van Camtasia Studio. In deze screencast van 30 minuten legt hij uit hoe hij dat doet. Ik link even naar de pagina op screencast.com waar de video staat omdat hij wat moeilijk te embedden is (breedte 800 pixels past niet goed op een pagina hier).

Het is een gestructureerd stappenplan, duidelijk gemaakt door een professional en je zou je kunnen afvragen wie ik wel niet ben om er kritiek op te hebben. Maar ik doe het toch. Het is namelijk inderdaad een stappenplan van een professional. En je zult je bij het maken van schermfilmpjes moeten afvragen of jij of de docent die je ondersteunt / die dit wil gaan gebruiken, wel een professional in het maken van schermfilmpjes wilt worden. Ik kan me namelijk ook voorstellen dat dit filmpje een aantal mensen juist afschrikt en hen de indruk geeft dat het maken van een schermfilmpje heel veel werk is. Iets wat zij niet kunnen dus.

Terwijl je het proces ook redelijk simpel en eenvoudig kunt houden. Als ik een schermfilmpje maak, dan begin ik inderdaad met even nadenken over wat ik wil laten zien. Ik loop een keer door de stappen heen, maar schrijf ze niet helemaal uit in een draaiboek. Ik neem de audio ook niet afzonderlijk op, maar tegelijkertijd met de schermhandelingen. Dat verkort de tijd die ik kwijt ben enorm. Het resultaat wordt ook niet zo professioneel als dat wat Ryan maakt. Maar ik ga voor goed genoeg. Ehm’s eruit editen kan natuurlijk altijd.
Dus, bekijk het filmpje met dat in je achterhoofd, dan is het een heel leerzaam half uurtje. Ook te bekijken op de iPad omdat screencast.com inmiddels HTML5 video ondersteuning heeft gekregen.

Overigens, als je het nog niet wist, Technsmith heeft een heleboel instructiemateriaal over hun producten online staan, zie daarvoor het Learning Center. Ook onder de video waar ik naar link kun je in die “balk” de nodige andere interessante films vinden!