Automatische cameraman voor opnames van presentaties en colleges

Ik had hem even gemist, maar via het NAP OASE weblog kwam ik er alsnog: SURFnet heeft een technologiestudie laten uitvoeren naar het automatisch besturen van een camera ten behoeve van het opnemen van een presentatie of college. Het voordeel van zo’n automatisch bestuurde camera ligt voor de hand: je hebt geen aparte cameraman/vrouw meer nodig. En dat bespaart redelijk wat geld bij het opschalen van het aantal opnames dat een hogeschool of universiteit maakt.

De resultaten van de technologiestudie zijn hier te vinden. Er staan ook drie voorbeeldfilmpjes online die gemaakt zijn als onderdeel van de studie. Belangrijk daarbij te weten is dat hier gebruik is gemaakt van nabewerking van een gemaakte video. De eerste video is de opname zoals hij gemaakt is, hier staat de camera gewoon op een wide shot van de hele ruimte. Het tweede filmpje laat zien hoe de detectie van de spreker door de software plaats vindt en de derde laat dan het gegenereerde resultaat zien.

Als je het derde filmpje bekeken hebt, dan kan ik me voorstellen dat je nogal teleurgesteld bent in het resultaat. Dat was ik ook namelijk. In de toelichting staat dat de onderzoekers het niet erg vonden dat het resultaat wazig was omdat het alleen om het tracken zelf ging, en dat ging best goed. Maar het was natuurlijk wel mooi geweest als ook het resultaat als geheel het bekijken waard was geweest. Dit motiveert nog niet echt om de beschikbaar gestelde code zelf te downloaden en er mee aan de slag te gaan.

Los daarvan bevat de wiki een interessant overzicht van de stappen waaruit het hele proces bestaat.
Ook is het best apart dat het zo lang duurt voordat we beschikken over betaalbare automatische camera’s. Al 10 jaar geleden, in 2000, waren onderzoekers van Microsoft hiermee bezig (JJ Cadiz, Anoop Gupta, Qiong Liu, and Yong Rui, 2000) en behaalden ze resultaten waarbij kijkers de resultaten van de automatische camera’s en de door mensen bediende camera’s niet van elkaar konden onderscheiden.

Wellicht dat met de komst van de Kinect en daar ingebouwde tracking opties nu voor een versnelling kan zorgen. Zie bijvoorbeeld ook dit filmpje van een demo van de Kinect met de OpenCV software die ook bij de technologiestudie gebruikt is.
Wie weet iets voor een volgende technologiestudie.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Sandra Passchier
Sandra Passchier
13 jaren geleden

Pierre,

We zijn inderdaad van plan een vervolgstudie te doen, waarbij we de techniek van Kinect willen gebruiken. Ook willen we bij een aantal instellingen pilots doen met deze technieken. Dus wie geinteresseerd is, kan zich melden.

Met vriendelijke groet,

Sandra Passchier
Project Manager | Community Manager Onderwijs HBO
[email protected]

Pierre
Beheerder
13 jaren geleden
Reageer op  Sandra Passchier

Hoi Sandra,

Goed om te horen. Ik zal voor de zekerheid een paar mensen een seintje hierover geven, voor zover ze het hier niet al gelezen hebben natuurlijk. 🙂

Patrick de Vos
Patrick de Vos
13 jaren geleden

Hmm…ik ben nog niet zo enthousiast….zenuwachtige camera.