Waarom zijn Google kaarten beter leesbaar dan die van anderen?

Kijk, dit vind ik nou mooi: Justin O’Beirne had een tijdje geleden een vraag. Hij vroeg zich af waarom de labels op de kaarten van Google zo veel beter te lezen waren dan bijvoorbeeld bij Yahoo! of Microsoft (Bing). En wat doe je in zo’n geval als niemand anders het antwoord al voor je uitgezocht heeft? Dan zoek je het zelf uit. Justin deed dat en beschrijft in een uitgebreide post zijn ontdekkingen.

Je kunt het beste het bericht zelf lezen, maar kort samengevat ontdekte hij het volgende. Google gebruikt:

  • Witte achtergronden bij namen van steden (die niet transparant zijn)
  • Een grotere diversiteit in letter formaten voor namen van steden
  • Verschil in grijstint voor de letters afhankelijk van het formaat
  • Witruimte om grote steden
  • Geen clusters van steden

Het is maar dat je het weet. 🙂

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Elbert
Elbert
11 jaren geleden

Het verschil is dat traditionele leveranciers als Michelin en ANWB hun bestaande kaarten 1-op-1 hebben overgezet naar het scherm. De Michelin kaart is op papier het beste leesbaar; op het scherm is dat echter niet het geval. Google is als nieuwe toetreder schoon begonnen en heeft zich vanaf het begin geconcentreerd op beeldschermweergave. Vandaar dat Google Maps op het scherm beter leesbaar is.
Daarnaast heeft Google handige functionaliteiten die traditionele leveranciers niet hebben. Zoals de mogelijkheid een getoonde route via een andere weg te laten verlopen, door de route te slepen naar die andere weg. Zo kun je met drag-and-drop snel uitvinden of een alternatieve route langer duurt, en zo ja, hoeveel. En dan een eigen afweging kunt maken. Erg handig als je wilt uitproberen of je bij Antwerpen nu linksom of rechtsom over de Ring moet rijden. 6 minuten langer, maar weinig kans op files, plus 5 euro tol voor de tunnel – of gratis, maar dan de kans op files voor lief nemen.
Wat me zeker als je Chrome gebruikt erg opvalt is de kracht van integratie. Een restaurant zoeken op Maps en er dan meteen de recensies van aangeboden krijgen. Of zoeken naar een restaurant en er dan meteen de route naartoe aangeboden krijgen. Ingelogd zijn via iGoogle levert daarbij een duidelijke verbetering van de resultaten op.