Google Documenten bewerken op iOS en Android

Omdat ik het bericht “overal” voorbij zag komen, had ik het er eigenlijk niet eens over willen hebben, maar omdat er in de meeste gevallen niet verder gegaan werd dan een verwijzing naar het snelle marketingfilmpje van Google en de praktijk wat weerbarstiger blijkt, toch nog een kort bericht over het bewerken van Google Documenten op je iPhone, iPad of Android toestel.

Allereerst: je kunt het nu vanuit Nederland ook al testen, daarvoor moet je de taalinstelling bij Google Documenten op Engels (US) zetten.

Heb je een Android toestel dan heb je versie 2.2 nodig. Ik kon op Android versie 2.1 geen edit knop vinden. Het aantal gebruikers die versie 2.2 hebben is op dit moment zover ik weet nog niet groot.

Daarnaast werkt het alleen voor documenten die met de “nieuwe” documenten editor gemaakt zijn. Google heeft een tijdje geleden het realtime samenwerken geïntroduceerd waarbij je direct de wijzigingen kon zien die iemand anders in een document aan het doorvoeren was. Toen hebben ze een nieuwe editor in gebruik genomen. Documenten die je voor die tijd gemaakt hebt worden niet automatisch in die nieuwe editor overgezet.

Het gemakkelijkste voor een eerste test is om na het omzetten naar Engels even een nieuw document aan te maken en op te slaan vanuit de browser op je laptop.
Ga dan met je iPad of iPhone naar Google Documents en open dat document. Dan zie je in de blauwe balk aan de rechterkant een edit knop. Klik daarop en je kunt tekst toevoegen in het document.

De interface is heel basic. Je kunt alleen tekst toevoegen en verwijderen. Er zijn geen tekst-opmaakopties beschikbaar. Alle tekst die ik invoerde op de iPad werd als vetgedrukt en met een groter lettertype dan ik wilde weergegeven in de desktop versie.
Er is een optie om over te schakelen naar de desktopweergave, maar die leverde bij mij een foutmelding op.

Daarna kreeg ik wel de desktopweergave te zien, maar daar kon ik verder helemaal niets. Zelfs niet terugschakelen naar de mobiele weergave.

Meer dan het bijwerken van je boodschappenlijstje zul je dus voorlopig niet doen.
Wel handig is dat de onderlinge interfaces zolang je in de edit weergave bent gesynchroniseerd worden. Dus als iemand op de desktop wijzigingen doorvoert in het document dan zie je dat redelijk snel (niet realtime) bijgewerkt worden op je iPhone of iPad.

Bewerken van spreadsheets is helemaal beperkt. Je kunt in dit Google bericht een voorbeeld zien. Ja, je kunt data toevoegen aan de spreadsheet, je kunt filteren en sorteren vanaf je iPad. Maar het is bij lange na geen interface waar je serieus wat mee kunt. Hier nog geen automatische refresh als iemand op de desktop iets toevoegt.

Conclusie
Ik zet de interface weer gewoon naar Nederlands. Want echt voordelen levert deze update op dit moment nog niet op als het gaat om gebruik op een apparaat met iOS of Android.
Zal vast wel komen, dit soort cycli bij Google volgen elkaar vaak redelijk snel op. Maar nu nog even niet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem-Jan van Zeist
11 jaren geleden

Bedankt voor je kleine onderzoekje, ik zat al te denken om een enthousiast mailtje naar de studenten te sturen: “OMG! Google Docs werkt nu op de iPad!” Maar dit klinkt niet zo heel spannend inderdaad, nog even afwachten!

Willem-Jan van Zeist
11 jaren geleden

Ja, inderdaad, checkte net ook iPhoneClub even (denk de grootste iOS blog in nederland?) en daar wordt ook totaal niet de diepte ingegaan. Beetje jammer, eigenlijk kost het vrij weinig moeite om het even te dubbelchecken (waarvoor dank 😉 ).

Patrick de Vos
Patrick de Vos
11 jaren geleden

Ik gebruik af en toe de app. GDocs ( http://sites.google.com/site/gdocsforandroid/ ) om een spreadsheet te bewerken. Het werkt maar daar is dan ook veel mee gezegd.