Gebruik je iPhone als hotspot voor je iPad [Jailbreak]

Als je beschikt over een iPad met 3G dan zul je waarschijnlijk niet lang nodig gehad hebben om te wennen aan het feit dat je altijd online kunt zijn, dus ook als er geen Wifi in de buurt is.

Mocht je nou een iPad met alleen Wifi gekocht hebben omdat je al een iPhone had en één abonnement voor 3G meer dan voldoende vond, dan kun je er relatief eenvoudig voor zorgen dat te toch met je iPad online kunt als er geen Wifi in de buurt is (of als de Wifi belachelijk duur is).
Je zult er dan wel een jailbreak voor moeten uitvoeren op je iPhone omdat je anders niet de benodigde software kunt installeren. Je iPad hoef je niet te jailbreaken, daar hoef je zelfs helemaal niets op te installeren.

Je moet namelijk een programma genaamd PdaNet installeren op je iPhone. Je kunt het vinden via Cydia.
PdaNet bestaat al een tijdje en op de iPhone had je voorheen twee opties: verbinden via een kabel en verbinden via een Wifi modes. Beiden waren gericht op gebruik in combinatie met een laptop: als je de kabel wilde gebruiken, dan moest je op de Windows laptop een stukje software installeren, wilde je Wifi gebruiken dan moest je een zogeheten ad-hoc netwerk tot stand brengen.
Beiden opties konden niet samenwerken met de iPad.

Maar de huidige versie 4.18 beschikt over een optie om een hotspot op te zetten. Dat lijkt op de oude Wifi optie met als belangrijkste verschil dat de iPad hier nu ook verbinding mee kunt maken. Je kunt de verbinding voorzien van een wachtwoord zodat de verbinding versleuteld is en niet iedereen contact kan maken, maar eigenlijk is de kans daar op niet heel groot. Ik slaagde er zelf namelijk niet in om met meerdere toestellen tegelijkertijd verbinding te maken met de hotspot die ik zo gevormd had. Als je iPad dus verbinding heeft, dan lukt het anderen niet meer om ook contact te maken.

Wat dat betreft nog een beetje beperkt dus, maar wel een handig optie om achter de hand te hebben als je geen 3G in je iPad hebt.
Ik heb ook gekeken of PdaNet op een iPad te installeren was. Dat lukt op zich wel (mits voorzien van een jailbreak), maar er gaat iets mis bij het activeren van de hotspot. Het lijkt wel alsof de knoppen niet goed gedetecteerd worden op de iPad. Voor iPad gebruikers met een 3G abonnement die PdaNet draadloos hadden willen gebruik in combinatie met hun laptop is het dus nog geen optie.

P.S. Tethering, zoals dit zo mooi heet, is iets waar mobiele internetproviders niet zondermeer blij mee zijn. Vaak is het expliciet niet toegestaan in een abonnement of hebben ze daar een apart abonnement voor. Is dus ook niets om dagelijks te doen.