Getest: HG40BT Bone Conducting hoofdtelefoon

Een week of twee geleden las ik bij André Manssen een post getiteld koptelefoons met de ‘Bone Conducting Sound’ technologie. In dat bericht ging het over hoofdtelefoons die het geluid niet overbrengen via dopjes in je oren of schelpen over je oren, maar via je botten. Vandaar ook het “Bone Conducting” in de naam.

Onder aan het bericht van André stond dat wie geïnteresseerd was in het testen van een van de hoofdtelefoons, via hun webformulier contact kon opnemen met het bedrijf BCSound in Geldrop. Dat wilde ik natuurlijk wel en daarom heb ik het formulier ingevuld. Ik wilde graag de HG40BT, de Bluetooth versie uittesten in combinatie met mijn iPhone Ik kreeg meteen een reactie en niet veel later had ik een hoofdtelefoon in huis om te testen.

Voordelen van bone conducting technologie
Het belangrijkste voordeel van bone conducting technologie is wel dat de hoofdtelefoon je oor of oren niet afsluit. Dat betekent dat, ondanks dat je een hoofdtelefoon op hebt, je alle omgevingsgeluiden nog kunt horen.
Dat kan een nadeel zijn als je je bijvoorbeeld 100% van de buitenwereld wilt afsluiten bijvoorbeeld bij het luisteren naar muziek. Maar het is een groot voordeel als je bijvoorbeeld aan het verkeer deelneemt. Op de website van BCSound kun je een groot aantal voorbeelden en situaties vinden, zoals gebruik door de brandweer, politie, hulpverleners, waarbij de bone conducting hoofdtelefoons inzetbaar zijn.
Grappig vond ik ook dat het ook gebruikt kan worden in combinatie met oordoppen: die houden, bijvoorbeeld in een fabriek, het omgevingsgeluid juist wel weer buiten, terwijl via de bone conducting hoofdtelefoon naar muziek geluisterd kan worden of getelefoneerd kan worden.

De test
Zoals gezegd, ik had de bluetooth versie. Daar zitten geen kabels aan, alleen twee houders (links en rechts) met een stevig kabel ertussen. Het de eerste keer opzetten is, zoals bijna alles aan het apparaat, een beetje wennen omdat je de dopjes net voor je oren moet plaatsen en niet er op zoals je dat anders doet.

Verbinding maken met mijn iPhone was heel gemakkelijk, gewoon zoals met alle bluetooth apparaten zorgen dat hij vindbaar is (aan-knopje wat langer ingedrukt houden), op je iPhone ook de bluetooth aan en op verbinden klikken.

Ik heb hem gebruikt om naar muziek te luisteren via Spotify. Dat werkte prima, al vind ik het bij het luisteren naar muziek tijdens het werken juist fijn om me helemaal af te sluiten van de buitenwereld. En dat deed ik zo niet. Ik zou achter mijn bureau dus gewoon de voorkeur geven aan een normale headset.

Ik heb de hoofdtelefoon ook getest tijdens het fietsen. Hij past gewoon onder mijn fietshelm, dus ook daar geen probleem in gebruik. Tijdens het bellen hoor je de stem van de andere persoon “in” je hoofd. Ook dat is heel apart tijdens de eerste paar minuten. Prettig is dat je het geluid heel duidelijk hoort zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het verslijten van je trommelvliezen. Ook je eigen verstaanbaarheid voor de andere partij is prima. Tijdens het fietsen heb je op geen enkel moment het gevoel afgesloten te zijn van de buitenwereld. Je hoort alles om je heen, auto’s en andere verkeersdeelnemers dus ook. Dat vind ik heel prettig.
Bij oordopjes heb ik vaak het probleem dat ze tijdens het fietsen los schieten of dat je bij tegenwind niets anders meer hoort dan de wind die tegen je oor aan blaast. Daar had ik hier geen enkele last van.

Wel moest ik wennen aan de druk van de hoofdtelefoon naast mijn oren. De dopjes worden als het ware tegen je schedel aangedrukt en hoewel dat niet heel hard is, is het de eerste paar keren wel een vreemd gevoel. Ik heb hem nog niet zo lang opgehad dat ik kon “vergeten” dat hij er zat.
De houders zijn ook nog best groot en daarom duidelijk zichtbaar. Het leverde me in ieder geval de nodige extra blikken op tijdens het fietsen door het park.

Conclusie
De HG40BT Bone Conducting hoofdtelefoon doet wat hij moet doen en wat hij belooft te doen. Zeker in beroepsmatige situaties waarbij het belangrijk is om je gehoor vrij ter beschikking te hebben lijkt hij me zeer zinvol.
Het is dan ook niet een hoofdtelefoon die je er zomaar eventjes erbij koopt. Met een aanschafprijs van €144,95 wil je hem ook dagelijks nodig hebben. Dat maakt gebruik binnen het onderwijs door studenten ook wat moeilijk haalbaar.

Ik heb de HG40BT nog even in huis, dus als er nog dingen zijn die je er over wilt weten, laat het me dan in de reacties weten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
12 jaren geleden

Wil je eens een (zonne)bril opzetten?
Ik ben benieuwd of de pootjes van een bril niet in de weg zitten!
Begrijp ik goed dat je aan beide oren iets hebt zitten?
Kun je ook volstaan met aan één oor of werkt het dan niet?

Sjeltur
12 jaren geleden

Ik heb ooit iets over soortgelijke koptelefoon gelezen….en ik weet dus niet meer zeker of dit klopt; heb je wel gewoon stereo geluid? Want ik had dus begrepen dat dat er dan niet meer is…..

Willem
12 jaren geleden

Ah, uit je reactie begrijp ik dat beide delen dus verbonden zijn via een beugel die toch enige druk zal uitoefenen om de zaak klem te houden.
Weet niet of ik dat comfortabel zou vinden.
Neem je hem volgende week mee naar het edublogdiner?
Staat vast goed bij je nieuwe T-shirt!

Fred Zelders
12 jaren geleden

Je vertelde dat je heb ook gebruikt hebt om te bellen.
Wat gebruik je dan als microfoon?

trackback

@suwelo Bone conducting koptelefoon http://t.co/Kb7C8IjY