Gratis reclame maken met Google Adwords

Al sinds een paar jaar plaats ik Google Adsense advertenties op het ICT en Onderwijs weblog. Het begon als een test, viel niet tegen, stoorde ook niet en levert toch met voldoende regelmaat een betaling vanuit Ierland op. Sinds afgelopen vrijdag maak ik ook gebruik van Google Adwords, de logische tegenhanger van Adsense. Ik kreeg namelijk een tegoedbon van Google die, mits uiterlijk 30 september ingeruild 75 euro waard was bij Adwords. Adwords is de plek waar de advertenties worden verzonnen die via Adsense worden getoond. Adwords is dus ook de plek die geld kost. Immers, elke keer als iemand op jouw advertentie klikt, dan betaal je daar voor.

Ik heb op het moment twee verschillende advertenties. Eentje algemeen voor dit blog, die verwijst ook naar de voorpagina. En eentje voor het onderwerp eReaders, die verwijst naar de tag over elektronische boeken. Ik moet bekennen dat ik het tamelijk spannend vond om een advertentie actief te maken, want pas tijdens het opstellen ervan zag ik dat ik er ook voor kon zorgen dat ik zeker niet meer dan die 75 euro die ik van Google gekregen had zou uitgeven.
Voor het overige had ik natuurlijk als probleem dat ik niet echt directe doelen had voor de advertenties. Ik heb geen “producten” om te verkopen en “meer bezoekers” of “meer hits” zijn ook van zulke lege doelen. Apart is het wel. Blijkbaar zijn mijn advertenties al 65.916 keer getoond en is er pas 7 keer op geklikt. Gelukkig betaal ik alleen bij zo’n klik en is er pas 1,27 euro van dat tegoed opgebruikt.

Ik ga het nog even aankijken, zo lang als die 75 euro nog niet op zijn kan ik ook wat experimenteren. Ik heb zojuist een aantal, door Google voorgestelde, zoekwoorden toegevoegd. Eens kijken wat daar het effect van is.

Wordt vervolgd….

p.s. voor de duidelijkheid: reclame maken met Google Adwords is dus normaal gesproken niet gratis!