Nook WiFi – eerste indrukken


Nogal onverwacht werd er gisteren een pakket van Barnes & Nobles bij me afgeleverd. Ik had namelijk een tijdje geleden een Nook WiFi proberen te bestellen, maar die bestelling was door B&N geannuleerd. Nu werd hij toch afgeleverd en heb ik het uitpakken en de eerste ervaringen maar meteen even vastgelegd.
Je kunt de foto’s die ik gemaakt heb hier bekijken. Omdat ik bij het filmpje achteraf ingezoomd heb (ik had immers maar twee handen) zijn helaas niet alle stukje 100% scherp. Het helpt voor die stukjes als je hem in hogere kwaliteit afspeelt.

De eerste indrukken dan (let op, dit is na een paar uur gebruik). Eerst even de negatieve punten:

 • De batterijen van het (voor $14,95 los erbij bestelde) clip-on lampje waren al leeg, of het lampje is al stuk. Hij doet het in ieder geval niet.
 • Het hoesje gebruik twee elastieken om de Nook op zijn plek te houden. Als je hem in de hoes stop kun je niet anders dan op de aan/uit knop drukken. Niet handig. De hoes ziet er ook niet uit alsof hij $29,95 moet kosten.
 • De browser van de Nook is (nog) niet in staat om ePUBs of PDFs te downloaden. Dus geen NRC Handelsblad of andere ePUBs via de WiFi en de browser downloaden. Dit was voor mij nogal een afknapper.
 • De knoppen aan de zijkanten zijn nogal precies. Je moet dus leren om goed te klikken en stevig door te duwen. Het zal dus even duren voordat je zonder na te denken naar de volgende pagina bladert.
 • De interactie tussen LCD-schermpje en eInk is soms wat ingewikkeld, net als bij de enTourage eDGe moet je soms nadenken over het feit dat je op het LCD-scherm iets doet zodat op het eInk scherm iets gebeurt. Het eInk-scherm is namelijk niet aanraakgestuurd.
 • De in de reclame getoonde ‘cover-flow’ functionaliteit waarbij je op het LCD-schermpje door de covers van de boeken bladert met je vinger werkt alleen voor bij B&N aangeschafte boeken. Ook als je (via USB er op geplaatste) eigen boeken een cover hebben is die optie niet beschikbaar. Daarvoor heb je alleen een lijst met titels en omschrijvingen.

De positieve indrukken dan:

 • Het eInk-scherm ziet er helder en duidelijk leesbaar uit.
 • Het LCD-schermpje schakelt snel uit (goed voor de accu + stoort niet tijdens het lezen) en zorgt er voor dat je de belangrijkste functies (zoeken, inhoudsopgave) snel beschikbaar hebt. Het LCD-scherm reageert namelijk sneller dan het eInk scherm kan.
 • Ook B&N heeft een iPhone applicatie waarmee je aangeschafte boeken ook daar kunt lezen en notities etc. onderling gesynchroniseerd kunnen worden. Helaas werkt dat niet voor eigen boeken die je er via USB op zet (dat zou pas echt mooi zijn)
 • Zonder het vreselijke hoesje voelt de Nook compact maar stevig. Ik ben natuurlijk de 9,7 inch Kindle DX gewend en dan lijkt het een extra compact apparaat.
 • De melding op de browser wekt de indruk dat een volgende versie van de firmware wél downloads zou kunnen ondersteunen. Dat zou de bruikbaarheid van de Nook flink doen toenemen.

Samenvatting: het apparaat heeft potentie naast de Kindle 2. Ik kan hem nog niet vergelijken met de BeBook Neo. Ik begrijp dat die wel downloads zou moeten ondersteunen, maar totdat iemand me er eentje te leen geeft om te testen kan ik dat niet bevestigen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
nixang
nixang
12 jaren geleden

Bebook is zo slim geweest om de browser helemaal open te zetten en zo min mogelijk beperkingen in te bouwen. Daardoor lees ik er regelmatig mijn favoriete blogs op. Binnenkort bieden ze ook nog de mogelijkheid om persistent cookies te bewaren, wat als belangrijk voordeel heft dat je je inlog op een website kunt bewaren.
Het kunnen downloaden van o.a. epubs, direct van een website is inderdaad handig voor DRM-vrije epubs als het NRC Handelsblad (en waarschijnlijk nu ook voor de Telegraaf). Maar zodra er DRM in zit heb je je computer weer nodig.
Je filmpje zal ik op een computer gaan bekijken, mijn telefoon wil hem niet tonen.