BTW blijft hekel punt in de USA

Five US Dollars Money by Photos8.com Als iets keer op keer terug komt in films of op TV is het dat Amerikanen een soort haat-liefde verhouding met hun regering hebben. Inmenging wordt meestal niet op prijs gesteld. Treffend vond ik dat altijd bij zoiets als de BTW. Waar in Nederland de regering winkeliers zonder veel problemen kan dwingen om prijzen voor producten gericht op consumenten inclusief BTW weer te geven (want dat is immers de prijs die de consument betaald) worden die prijzen in de VS meestal zonder VAT weergegeven (want de rest is immers een opslag van de overheid waar de winkelier niet voor verantwoordelijk gehouden kan worden).

Het is dan wellicht ook niet zo gek dat er een aantal mensen zijn die compleet over de rooie gaan als het onderwerp van het betalen van BTW voor producten die je, via internet, in een andere staat koopt. In Nederland en Europa vinden we het niet meer dan normaal dat we ook BTW betalen over producten die via internet verkocht worden. Of dat nou in Nederland is, binnen Europa of zelfs van daarbuiten naar hier.
Het betekent niet dat we hier niet ook van tijd tot tijd discussies hebben over de vraag hoe hoog zo’n percentage dan moet zijn en wie het hardst getroffen wordt door een hoge BTW. Maar het lijkt er toch op dat wij hier veel berustender zijn als het gaat om het opgelegd krijgen van belastingen door onze regering.