SURFnet Devices in het Onderwijs – Uitpakken #4


Touchatag maakt het mogelijk om een computer acties te laten uitvoeren als gevolg van de aanwezigheid van fysieke objecten. Je legt bijvoorbeeld je sleutelbos met daar aan een Touchatag hanger op het leesapparaat en je computer start automatisch je mailprogramma op of je legt er een boek met een Touchatag tag op en de computer start het bijbehorend audioboek op en begint het voor te lezen.
Je zou het kunnen gebruiken binnen het taalonderwijs en kaartjes met een afbeelding voorzien van een tag. Als een leerling het kaartje voor de lezer houdt, dan laat de computer toelichting bij de afbeelding zien (schrijfwijze, spelling) en laat de uitspraak horen. Je kunt extra tags aanschaffen als je er meer nodig hebt dan beschikbaar zijn.

Er worden officieel alleen drivers voor Windows en Mac meegeleverd, maar er zijn ook Linux drivers ontwikkeld. Daarmee zou je de Touchatag bijvoorbeeld ook aan de Sheevaplug moeten kunnen aansluiten (nog niet zelf getest overigens) zodat je niet meer afhankelijk bent van je eigen PC of laptop om acties te ontvangen.

Je kunt nog t/m 4 juni 2010 een idee indienen via de website (zie voor aanmeldformulier en voorwaarden de documenten rechts op de voorpagina). Als je idee goedgekeurd wordt en je voldoet aan de eisen met betrekking tot delen van je ervaringen (zodat anderen er ook wat van kunnen leren) dan mag je het apparaat na afloop houden!
Alle uitpakfilmpjes en (zodra ze aan de slag gaan) ervaringen van de testers kun je op het weblog van het project vinden.