Opera Mini nog geen concurrent voor Mobile Safari

Opera Mini HTML5 test Tegen de algemene verwachtingen in kwam vandaag het bericht dat Opera Mini door Apple is goedgekeurd. De applicatie is nu ook in de Nederlandse App Store gratis te downloaden. Hoera.

Een korte test laat echter zien dat Opera nog wel wat werk te verzetten heeft voordat Apple zich zorgen zou moeten gaan maken. Eerste probleem zit hem in de heel slechte HTML5 ondersteuning. Opera Mini kreeg bij http://html5test.com slechts een score van 14. En dat is weinig vergeleken met de 113 punten die Mobile Safari scoort en zelfs nog minder dan de 19 van Internet Explorer. Dat is met name zichtbaar als je gebruik maakt van Google Reader. Die ziet er dan namelijk wel heel erg kaal uit in Opera Mini.

Blijkbaar heeft de browser ook geen ondersteuning voor de locatiefuncties van mijn iPhone. Buienradar.nl wist in ieder geval niet waar ik was bij het inzoomen op een locatie. WordPress blogs (zoals het mijne) herkennen Opera Mini gelukkig wel als een mobiele browser en laten dan dezelfde interface zien als bij Mobile Safari. Maar van YouTube bakt de browser helemaal niets (zie ook de schermafbeeldingen hieronder).
Sommige sites laden inderdaad sneller dan op Mobile Safari, maar op andere voelt de browser niet sneller.

Maar even afwachten dus. Ik kan me voorstellen dat ook Opera zelf niet zeker was van het antwoord op de vraag of Apple zulke “dubbele functionaliteit” wel zou toelaten. Eens kijken of ze nu de nodige verbeteringen uitvoeren om het een applicatie te maken die op mijn iPhone blijft.
Mobile Safari Opera Mini iPhone Opera Mini iPhone Opera Mini iPhone