Taskforce wil wél glasvezel in Deurne

Het mag dan wel zo zijn dat er in Deurne nauwelijks animo was voor het glasvezelaanbod van OnsBrabantNet, de Taskforce Next Generation Networks is van mening dat het wel zou moeten. De Task Force heeft “tot taak advies uit te brengen hoe de verdere snelle uitrol van breedbandige netwerken door decentrale overheden in samenwerking met (commerciële) ondernemingen en andere partijen kan worden gestimuleerd” (bron).

De taskforce heeft gisteren een rapport opgeleverd waarin ze adviseren dat gemeenten actiever werken aan het beschikbaar krijgen van breedband. Ze stellen namelijk dat er wél een behoefte is: “Op dit moment (2010) is een gemiddelde downloadsnelheid van 5 Mbps (voor kleingebruikers) tot 14 Mbps (voor grootgebruikers) standaard. In 2015 zal de vraag naar bandbreedte zijn doorgegroeid richting gemiddeld 20 tot 75 Mbps. Voor 2020 is de
verwachting dat deze groei verder gaat naar gemiddeld 75 tot 400 Mbps . Supersnel breedband moet in ieder geval die bandbreedte ondersteunen.” Over het uploaden stellen ze dat die snelheid nóg harder moet groeien omdat de verhouding nu 10:1 ligt (uploadsnelheid is gemiddeld 1/10 van de downloadsnelheid) en de behoeft zou groeien naar 5:1 (2015) en 4:1 (2020).

OnsBrabantNet bood 150 Mbps upload én download (1:1 dus) aan. Daarmee had Deurne dan de doelstelling voor 2020 al mooi kunnen halen. De vraag is nu wat zo’n gemeente als Deurne gaat doen. Ze kunnen immers niet uitgaan van zomaar voldoende vraag, van de andere kant liggen de verschillende pijnpunten (prijs / overstappen) redelijk duidelijk op tafel na het afrondend onderzoek van OnsBrabantNet.
Ik ben benieuwd.