Gamen alsof het een film is

Ik schaam me er niet voor om te bekennen dat ik absoluut geen gamer ben. Natuurlijk, we hebben een Wii in huis, maar dat mag je natuurlijk geen gamen noemen. En voor gamen op een PC heb je nou eenmaal een beetje stevig systeem (met name wat betreft grafische kaart) nodig. En dat had ik tot voor kort niet.

Dat ik een gratis licentie op Colin McRae Dirt-2 meegeleverd kreeg bij de grafische kaart die bij het systeem zat hielp al om het systeem ook op dat gebied eens een beetje te testen. Naar aanleiding van de tip van Raymond heb ik ook Mass Effect 2 aangeschaft. En ik ben zwaar onder de indruk.

Hoewel ik deel 1 niet ken(de) en de verhalen van deel 1 en deel 2 op elkaar aansluiten is dit deel toch ook zo opgezet dat ik het als beginner rustig kon leren kennen. De eerste opdrachten/levels zijn redelijk eenvoudig en stellen je in staat om de controls (toetsenbord + muis) te leren kennen. Het spel is een combinatie van kleine spellen/opdrachten, een langere verhaallijn waarbij je aan het karakter van Commander Shepard (dat ben jij) bouwt. Niet alleen schieten en rondrennen dus.

Niet alleen de graphics zijn hoogstaand, ook de stemmen van de verschillende personages zijn uniek en apart ingesproken. Omdat je bij veel van de dialogen keuzes kunt maken uit de antwoorden en vragen van Shepard kun je de verhaallijn zelf beïnvloeden. Soms met verrassende afloop. Zo stuurde ik iemand zijn eigen dood tegemoet en bleek dat toch nog goed af te lopen.  Omdat het niveau net gemakkelijk genoeg is, trekt het verhaal ook heel erg. Het lijkt daarom op een film die je zelf stuurt.

Het spel is voorzien van DRM op twee niveaus. Je moet de CD in de speler hebben zitten om te kunnen spelen (beetje vervelend) en via een extra code krijg je toegang tot online bronnen. Maar ik moet eerlijk gezegd bekennen dat bij mij het “Avatar-effect” heel erg meespeelt. Ik heb nu 30 euro betaald voor een origineel van een spel dat dat geld meer dan waard is. Er blijken zelfs limited edition versies te zijn met extra goodies.
Wat ik bedoel met het “Avatar-effect” is dat ik verwacht dat BioWare hier voldoende geïnteresseerde gamers mee zal trekken om de ontwikkelkosten ruim terug te verdienen. Dat het spel ongetwijfeld daarnaast ook gekraakt en illegaal verspreid zal worden is dan niet zo relevant. Iemand die een cam-versie van Avatar bekijkt en niet naar de bioscoop gaat voor de 3D-versie zorgt niet voor gemiste inkomsten. Dat zijn inkomsten die je toch nooit zou krijgen.

Kortom, ik ben er enthousiast over. 🙂

p.s. #1 Geen idee overigens hoe lang je er over doet om het spel uit te spelen. Ik heb (volgens het spel zelf) tot nu toe 7,5 uur gespeeld en ben voor mij gevoel pas net bezig.
p.s. #2 Op een 23-inch Full HD monitor ziet het er allemaal mooi uit, maar ik baal wel dat ik nog steeds geen spel gevonden heb dat het beeld ook naar 2 schermen uit wil breiden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
13 jaren geleden

BioWare is groot geworden met meeslepende spellen waarin het verhaal minstens net zo grote rol speelt als de graphics en de laatste jaren zijn ze experts geworden in actiespellen met rpg-elementen. Je kunt een spel altijd beoordelen op de mate waarin het verhaal blijft hangen na afloop en daar scoorde de eerste Mass Effect heel hoog in. Ik kan nog steeds de hele layout uittekenen van het schip de Normandy 🙂

Als je fan van Star Wars bent dan moet je ook absoluut een oudje proberen: Knights of the Old Republic is een spel in het Star Wars universum en op veel punten nog een betere ervaring dan de films. Zeker, de Millennium Falcon was een tof schip in de films maar voor een beetje gamer komt de Ebon Hawk eerst (het schip waarmee jij je avonturen beleeft)

Ook dat spel speelt maar op 1 monitor want ook ik ken geen spel wat van beide gebruikt maakt hier. Ik vermoed dat je dan wellicht in de hoek van race spellen of flight sims moet gaan zitten want die speel ik dus dan weer niet.