Alice in Wonderland boycot?

 Gepubliceerd door om 20:53  Film en Boek
feb 162010
 


Je zou bijna denken dat het een PR-stunt is van bioscopen. Met als doel om er voor te zorgen dat wij als mogelijke kijkers gaan eisen dat de film toch vertoond gaat worden.

Wat is er aan de hand? De Nederlandse bioscopen gaan Alice In Wonderland, de nieuwe film van Tim Burton, weigeren te draaien. De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) heeft dat blijkbaar maandag medegedeeld. Niet iedereen doet mee, maar in ieder geval de bioscopen van Pathé, Minerva, Utopolis en Wolff. En niet alleen in Nederland maar ook in de VS en de rest van Europa.

Reden hiervan? Disney wil de DVD-versie al na 12 weken uitbrengen, terwijl dat ‘normaal’ gesproken minimaal 4 maanden of later is. Disney geeft als reden het bestrijden van piraterij én het feit dat de 3D-versie sowieso het beste in de bioscoop te bekijken is, dus de DVD en bioscoop-bezoek bijten elkaar niet.

Opvallend. Het is weer een strijd tussen partijen in dezelfde keten waarbij de strijd uiteindelijk alleen verliezers zal kennen. De bioscopen zullen de omzet van de film mis lopen, Disney zal omzet mis lopen en wij zullen de film maar op een paar plekken in 3D kunnen bekijken.
Persoonlijk snap ik het punt van de bioscopen wel. Maar niet als het om een 3D film gaat. En de wijze waarop ze hun onvrede kenbaar maken vind ik ook niet slim. Het duurt nog even voordat het 10 maart is (de geplande releasedatum), ben benieuwd of ze een compromis weten te verzinnen.

Deel dit bericht:

  11 reacties aan “Alice in Wonderland boycot?”

Reacties (11)
 1. Het verrast me eigenlijk niet dat Disney voor een eerdere release van hun DVD kiezen. Wat heeft het voor zin om zo lang te wachten, tegen dat die 4 maanden om zijn hebben diegene die de film willen hem al lang gedownload. En mensen die de film in de bioscoop willen zien doen dat toch, zeker bij een 3D film, maar ook bij andere films denk ik. Er zijn bioscoopgangers en er zijn mensen die een film liever gewoon thuis zien. Voor die laatste groep is het alleen maar goed dat ze eerder de DVD kunnen kopen, dat voorkomt eerder dat ze hem toch gaan downloaden omdat het hun te lang duurt.

 2. Wat me zo maar te binnen schoot is: Dit scenario is ‘bedacht’ om de bioscopen de gelegenheid te geven er enorm over te Buzzen. En wie spint hier het meeste garen bij? …… Juist!

 3. @Fred: zie mijn openingszin. Ik sluit het inderdaad nog niet helemaal uit. Zal moeten blijken. Als de boycot echt door gaat dan was/is het geen PR-stunt.

 4. Alice komt toch (gelukkig) nog naar Amsterdam. Studio/K gaat als enige bioscoop de film vanaf 11 maart draaien, met een premierefeest!

  over pr gesproken!

 5. Toch nog even over mijn eerste reactie (bij #2): Ik bedoelde niet dat het een stunt van de bioscopen is, maar eentje van de filmmakers. Die zal het namelijk worst wezen of de film in de bios danwel op de home cimena set bekeken wordt. Als ie maar verkocht wordt (misschien is de thuisverkoop wel veel rendabeler).

 6. @Fred Maar zouden de filmmakers dan niet meer aan een hype hebben die er voor zorgt dat hij op beide plekken goed bekeken wordt (zoals bij Avatar)?

 7. Elke niet-bioscoopbezoeker die heb wil zien gaat dan dus per DVD kijken. Ik verwacht dat dat per kijker veel meer oplevert. Verkoop van films via het homecinema-kanaal levert namelijk (denk ik) veel meer op dan via het bioscoop-kanaal.
  Dus de uitgever spint hier beter/meer garen bij.

 8. Pathé is overstag en Alice in Wonderland is daar gewoon te zien, zo schrijft de Volkskrant vandaag.

  “Pathé zegt tevreden te zijn met de toezegging dat voortaan voor Disneyfilms een langere periode tussen bioscoop- en dvd-release wordt gehanteerd.”

  Is Disney nu door de knieën gegaan voor Pathé?

  • En als het spreekwoordelijke schaap eindelijk over de dam is, dan volgen ook de andere schapen wel.
   Alice in Wonderland is dus ‘gewoon’ overal te zien binnenkort.

   Het wachten is nu op de volgende film van Disney. Leidt die dan tot een nieuwe rel (als ze de releasedatum van de DVD toch kort houden) of blijkt dan dat Disney zich inderdaad gewonnen heeft gegeven?

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.