Alice in Wonderland boycot?


Je zou bijna denken dat het een PR-stunt is van bioscopen. Met als doel om er voor te zorgen dat wij als mogelijke kijkers gaan eisen dat de film toch vertoond gaat worden.

Wat is er aan de hand? De Nederlandse bioscopen gaan Alice In Wonderland, de nieuwe film van Tim Burton, weigeren te draaien. De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) heeft dat blijkbaar maandag medegedeeld. Niet iedereen doet mee, maar in ieder geval de bioscopen van Pathé, Minerva, Utopolis en Wolff. En niet alleen in Nederland maar ook in de VS en de rest van Europa.

Reden hiervan? Disney wil de DVD-versie al na 12 weken uitbrengen, terwijl dat ‘normaal’ gesproken minimaal 4 maanden of later is. Disney geeft als reden het bestrijden van piraterij én het feit dat de 3D-versie sowieso het beste in de bioscoop te bekijken is, dus de DVD en bioscoop-bezoek bijten elkaar niet.

Opvallend. Het is weer een strijd tussen partijen in dezelfde keten waarbij de strijd uiteindelijk alleen verliezers zal kennen. De bioscopen zullen de omzet van de film mis lopen, Disney zal omzet mis lopen en wij zullen de film maar op een paar plekken in 3D kunnen bekijken.
Persoonlijk snap ik het punt van de bioscopen wel. Maar niet als het om een 3D film gaat. En de wijze waarop ze hun onvrede kenbaar maken vind ik ook niet slim. Het duurt nog even voordat het 10 maart is (de geplande releasedatum), ben benieuwd of ze een compromis weten te verzinnen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
11 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
BiebmiepLeen
12 jaren geleden

Het verrast me eigenlijk niet dat Disney voor een eerdere release van hun DVD kiezen. Wat heeft het voor zin om zo lang te wachten, tegen dat die 4 maanden om zijn hebben diegene die de film willen hem al lang gedownload. En mensen die de film in de bioscoop willen zien doen dat toch, zeker bij een 3D film, maar ook bij andere films denk ik. Er zijn bioscoopgangers en er zijn mensen die een film liever gewoon thuis zien. Voor die laatste groep is het alleen maar goed dat ze eerder de DVD kunnen kopen, dat voorkomt eerder dat ze hem toch gaan downloaden omdat het hun te lang duurt.

Fred Zelders
12 jaren geleden

Wat me zo maar te binnen schoot is: Dit scenario is ‘bedacht’ om de bioscopen de gelegenheid te geven er enorm over te Buzzen. En wie spint hier het meeste garen bij? …… Juist!

Fred Zelders
12 jaren geleden

Ik ben benieuwd!

Bas
Bas
12 jaren geleden

Alice komt toch (gelukkig) nog naar Amsterdam. Studio/K gaat als enige bioscoop de film vanaf 11 maart draaien, met een premierefeest!

over pr gesproken!

Fred Zelders
12 jaren geleden

Toch nog even over mijn eerste reactie (bij #2): Ik bedoelde niet dat het een stunt van de bioscopen is, maar eentje van de filmmakers. Die zal het namelijk worst wezen of de film in de bios danwel op de home cimena set bekeken wordt. Als ie maar verkocht wordt (misschien is de thuisverkoop wel veel rendabeler).

Fred Zelders
12 jaren geleden

Elke niet-bioscoopbezoeker die heb wil zien gaat dan dus per DVD kijken. Ik verwacht dat dat per kijker veel meer oplevert. Verkoop van films via het homecinema-kanaal levert namelijk (denk ik) veel meer op dan via het bioscoop-kanaal.
Dus de uitgever spint hier beter/meer garen bij.