Buzz? Als een Google bijtje?


Als een groot bedrijf als Google een product aankondigt dan hebben we als internetgebruikers op te letten. Want vaak is het dan iets wat ofwel de toekomst ofwel het heden ingrijpend gaat veranderen. Of niet. Want lang niet alle producten van Google slaan aan. Zeker niet als het om social software gaat. Robert Scoble verwees gisteren voor de aankondiging al naar Orkut, Jaiku, Dodgeball.

Maar waar Robert overtuigd is van het aanstaande succes van de nieuwste Google telg: Buzz, moet ik dan nog zien. Buzz (zie ook het filmpje hierboven) zou een directe concurrent van Twitter kunnen zijn/worden. Maar dan beter, en geïntegreerd met Google Mail.

Contacten
Google noemt als sterke punten het feit dat je niet een nieuwe groep contacten aan hoeft te maken. Buzz wordt geïntegreerd in Google Mail en daar heb je ook je contacten.
Ik niet. Ik gebruik weliswaar Google Mail, maar nauwelijks via het web. Meestal via IMAP en vanuit Outlook 2007. Contacten hou ik ook daar bij en niet in Google Mail zelf. Uitzondering zijn een aantal contacten waarmee ik verbinding heb via Google Reader (al snap ik de toegevoegde waarde van de delen functie die daar geïntegreerd zit ook nog niet) of via Google Latitude (en daar kijk ik ook al niet meer naar omdat niemand daar zijn locatie bijhoudt). Dus op dit moment 10 contacten in Google Buzz versus 770 following en 785 followers in Twitter.

Uitproberen
Ik kon nog niet vanuit Google Mail zelf bij Buzz komen, maar vanuit mijn iPhone werkt het wel al. De mobiele interface ziet er netjes uit. De locatie-functies zijn aanwezig al probeert het me op een ‘plek’ te laten zijn waar ik nog nooit geweest ben (Jongerensocieteit “Walhalla” aan het Haageind in Deurne) dus dat vergt even herladen en aanpassen van de locatie voor het plaatsten van een Buzz.

Leuk is dat je kunt zien wat er om je heen aan nieuwe Buzz is. Vanochtend niet echt nuttig, maar als je gisteren in Den Bosch op het station stond te wachten op nieuws over de treinen kan ik me voorstellen dat het de nodige voor jou relevante berichten opleverde van mensen die je (nog) niet volgt.

In de mobiele interface kan ik nog niet veel instellen, ik kan nieuwe contacten toevoegen, reageren op de Buzz van anderen en zelf een Buzz plaatsen.
Ik kan bijvoorbeeld nog geen koppeling met Twitter of Flickr aanbrengen, ik kon niet ontdekken waar en hoe ik foto’s kon plaatsen en ik begreep dat ik via de mobiele versie ook nog geen foto’s kon bekijken.

Link met Twitter
Waar ik bang ben dat Google een foute keuze gemaakt heeft is de koppeling met Twitter. Uit dit bericht op Techcrunch blijkt dat je op dit moment alleen Tweets zou moeten kunnen importeren. Dat is goed, maar je kunt geen Buzz berichten doorplaatsen naar Twitter. Een bericht via Buzz kun je dus niet automatisch zichtbaar maken als tweet op Twitter.
Maar daar vind ik juist de mensen die actief hier mee bezig zijn. En zolang die nog niet massaal overgestapt zijn naar Buzz, wil ik wel dat de berichten die ik via Buzz plaats op Twitter te zien zijn.
En om een te verwachten reactie voor te zijn: ja, dat is anders dan het doorplaatsen van weblog berichten. Een Buzz is gelijk aan een Tweet, een Blogpost is niet gelijk aan een Tweet.

Conclusie
Google heeft weer een nieuwe poging om zich op het gebied van social software te profileren ingezet. Buzz is een stuk eenvoudiger en gemakkelijker te begrijpen dan Google Wave. Het biedt leuke features, gaat uit van een veronderstelling dat je Google Mail in de browser gebruikt en gokt ten onrechte vind ik er op dat een hechte koppeling met Twitter niet twee kanten op hoeft te zijn.

Het is wat mij betreft dus nog even afwachten of het een succes gaat worden. Google gaat de interface de komende dagen via Google Mail beschikbaar stellen, dan zie je hem daar automatisch verschijnen. Heb je een mobiel apparaat met internet dan zie je hem waarschijnlijk nu meteen al als je naar http://buzz.google.com/ gaat.

[update 7:19] Aangezien Google al meteen een API beschikbaar stelt (nu alleen lezen, op termijn ook schrijven) is de kans dat anderen die koppeling maken groot. Idem voor bijvoorbeeld integratie met bestaande Twitter clients. Dat is positief.

[update 7:23] Je kunt mijn Buzz ook zien in mijn Google profielpagina.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
11 jaren geleden

De kracht zit ‘m natuurlijk net als voor Google Talk en Google Reader in de nagenoeg naadloze integratie met Google Mail (die er echter alleen is als je de GMail web interface gebruikt op je computer of je iPhone).

’t Lijkt me heel erg handig op deze manier. Ik zie er wel wat in.