De Magie achter Avatar

Toen ik Avatar in 3D ging bekijken had ik niet meer gezien dan de standaard trailer. En die doet, zoals het hoort, niet meer dan het oproepen van nieuwsgierigheid voor het verhaal. Ik ben gaan zitten, heb die bril opgezet en me laten opzuigen door de film zonder me tijdens het kijken af te vragen hoe ze dit nou zo knap hebben kunnen maken of wat nu “echt” was en wat niet. De gezichtsuitdrukkingen van de Na’vi bijvoorbeeld zijn zo levensecht dat je zou verwachten dat het acteurs zijn met schmink, maar de vormen van hun hoofd zijn niet “menselijk” genoeg om dat te kunnen realiseren, dus moet het met de computer gemaakt zijn…..
Als je de film nog niet gezien hebt moet je bovenstaande “making of” zeker niet bekijken. Wacht dan in ieder geval tot erna (en schiet nou eens op, deze film wil je gewoon gezien hebben). Als je de magie van die droomwereld in stand wilt houden, moet je ook niet kijken.
Maar als je wilt weten hoe vernieuwend de wijze van opnemen was, dan moet je zéker even kijken. Neem dan even die 22 minuten om dit te zien. Na zo’n minuut of dertien wordt getoond hoe ze gebruik maakten van een ‘virtual camera’ waarmee de regisseur live het resultaat kon zien van hoe het zou gaan worden. Hij zag dan geen groene wanden maar oerwouden en echte achtergronden. Geen acteurs in zwarte pakjes, maar Na’vi. En de acteurs konden na afloop of tijdens takes direct zien hoe het eindresultaat zou gaan worden.
Wauw. Magisch.
[getipt door Gizmodo]