Twee tools om linkrot op te sporen

Linkrot from Pierre Gorissen on Vimeo.

Elke website en weblog bevat er heel veel: links naar andere sites en berichten. Na verloop van tijd werken veel van die links niet meer. Er treedt “linkrot” op. In deze screencast laat ik heel kort twee tools zien die je kunnen helpen bij het opsporen van zulke fouten/problemen.

Het ene tool is van Google en is voor iedereen bruikbaar, het andere is specifiek voor WordPress en dus alleen bruikbaar als je die omgeving gebruikt voor je weblog.

p.s. Dit is de eerste screencast die ik heb gemaakt op 1080p formaat. Dat heb ik gedaan door één heel scherm op te nemen. De resulterende video uit Camtasia (met de standaard 50% kwaliteitsinstelling) is niet eens zo groot (30MB) maar wordt dan door YouTube niet herkend als HD-versie. Vimeo heeft er geen problemen mee. Voor YouTube moet ik de kwaliteitsinstelling in Camtasia Studio een flink stuk omhoog zetten (het resultaat is hier te bekijken).

Maar…het resultaat speelt niet echt lekker af op 11 inch scherm zoals van het systeem waar ik nu dit bericht op type. Waar op mijn grote monitor nu alles prima en lekker scherp te zien is, maakt het gebrek aan inzoomen (ik doe het soms wel, maar eigenlijk lang niet zo vaak als handig was geweest) dat de tekst op het scherm niet altijd goed te lezen is.

Dat is dus (zeker ook voor mij) iets om in de gaten te houden bij het maken van HD-screencasts: uitvoeren naar 1080p kwaliteit is geen probleem, YouTube en Vimeo zorgen wel voor een versie die ook op kleinere schermen en lichtere computers te bekijken is. Maar inzoomen op relevante gebieden blijft dan van belang voor gebruikers met “kleinere” schermen.