Als je mijn Tweets van vandaag in de gaten hebt gehouden, dan wist je het al: vanmiddag is de door mij bestelde Kindle DX afgeleverd. Dat is dus minder dan 14 dagen nadat ik hem bij Amazon besteld had en dan via een omweg.
Ik heb wat video’s en foto’s gemaakt van het uitpakken en de eerste ervaringen. Ik heb nog wel voor een paar posts meer materiaal, maar dat ga ik niet allemaal nu uitwerken. Zo zal ik uitleggen hoe ik nu in staat ben om eBooks die ik bij Amazon koop (of gratis aanschaf als ze in de aanbieding zijn) ook op mijn BeBook kan lezen.
En ik zal natuurlijk een overzicht geven van de totale kosten.
Een overzicht van foto’s kun je vinden in deze set op Flickr.
Op YouTube staat een filmpje van het uitpakken:
Bekijk de video op YouTube
Een korte vergelijking tussen de iPod Touch met Kindle applicatie, de BeBook en de Amazon Kindle:
Bekijk de video op YouTube Ik heb ook een kort stukje demo van de text-to-speach (TTS / tekst naar spraak) functionaliteit opgenomen:
Bekijk de video op YouTube
Dat gaat redelijk in het Engels, bij Nederlandstalig boeken wordt het niks, zoals je hier kunt horen. Maar dat is logisch want de Kindle DX wordt op dit moment alleen voor de Engelstalige markt uitgebracht.
En daar komt bij dat dit ‘real-time’ gebeurt. Je hoeft niets speciaals te doen met het ebook. De audio wordt ter plekke gegenereerd en via de prima speakers ten gehore gebracht.
Wordt vervolgd.
Gefeliciteerd met je aanwinst Pierre!
Vraag: Kan je het default font zelf wijzigen? (op Kindle/op Bebook)
Mooi dingetje!
weer een prima review Pierre!
zeker gezien de prijs vind ik deze Kindle beter dan de DR1000S van iRex. Die heeft wel als voordeel dat je aantekeningen kunt maken bij je tekst.
De DR1000S hebben we inmiddels in gebruik bij 2 medewerkers en 6 studenten van de universiteit Maastricht (na de vakantie gaan we hem echt testen). Het is merkwaardig dat een aantal sterke punten van de iLiad niet in de DR1000S voorkomen, persoonlijk vind ik hem minder gebruiksvriendelijk.
Een aantal PDF’s deden het niet goed, moeten we nog uitzoeken.
10 inch scherm blijft natuurlijk fantastisch, daardoor is er een medewerker die nu bijna niet meer print. De studenten besparen hiermee een hoop gesleep van readers en printen ook minder.
Er gaat een gerucht dat de Wifi versie niet meer op de markt komt.
En dat de prijzen van eReaders weleens kunnen gaan stijgen nu eInk is overgenomen door PVI (de iLiad Book edition wordt per 1 juli al 50,-E duurder). Daarmee prijzen ze zich uit de markt.
De investeerders in eInk zullen hun aandeel niet voor niks verkocht hebben, OLED of het speciale LCD scherm van PixelQ worden steeds interessanter.
Ik kijk dus uit naar OLED eReaders of nog beter eReaders met het scherm van de XO laptop (PixelQ): kleuren en film.
In het tijdschrift OnderwijsInnovatie stond deze maand een artikel over eReaders, helaas niet compleet, bovenstaande opties ontbreken bv http://www.ou.nl/Docs/TijdschriftOI/O…
We gaan deze week de Foxit eSlick testen http://www.foxitsoftware.com/ebook/
Eerste indruk: net zo handig en het zelfde uiterlijk als de Cybook. dankzij de uitstekende FBreader inderdaad beter in reflowable PDF, maar nog niet perfect. Of dat op te lossen is?
FBreader wordt ook gebruikt in de Netbook van Intel, de Classmate 3, die we sinds deze week aanbieden. Dankzij het tablet touchscreen leest dat erg makkelijk en kun je aantekeningen maken, onderstrepen en geel markeren. Mijn zoon scant nu zijn studieboeken (4 HAVO) en leert op die manier. Alles in 1 apparaat vindt hij heerlijk, laptop en eReader. Voor modern onderwijs dat multimediaal en interactief is denk ik dat dat ook nodig is.
Hoi Frits,
Dank voor de uitgebreide reactie. De DR1000S was me privé echt te duur, maar ik hoop hem wel nog een keer in handen te krijgen en te vergelijken met de Kindle DX (die overigens ook punten heeft waarop hij niet goed scoort).
Het artikel in OnderwijsInnovatie is inderdaad interessant. Er zijn twee punten waar ze ongelijk hebben: Ook op de Kindle 2 en de Kindle DX kun je aantekeningen maken die je (in de VS) overal waar je bent kunt synchroniseren met een online verzamelplek voor je notities.
Een touchscreen is dus niet noodzakelijk voor het maken van notities, ik denk dat het toetsenbord van de Kindle zelfs prettiger werkt dan een onscreen toetsenbord.
Daarnaast wordt, logisch gezien de ervaringen uit de pilot, de relatie gelegd tussen de afmeting van de eBook reader en het gemak van maken van eBooks.
Het is inderdaad zou dat er meer PDFs zijn op A4 formaat en als je die kunt lezen op je eBook reader dan is dat heel erg handig.
Maar alle boeken die Amazon nou verkoopt voor de Kindle zijn ook prima te lezen op het 6inch scherm omdat ze speciaal zijn opgemaakt voor schermen in wisselend formaat.
Als zoveel uitgevers en auteurs in de VS dat kunnen, dan zouden NL uitgevers dat toch ook moeten kunnen. Ook zonder grote schermen.
Reflowable PDF helpt bij kleine schermen, maar zoals je ook in Acrobat Reader op een gewone monitor kunt zien werkt dat niet bij alle PDF documenten. Reflow en het leesbaar zijn op verschillende formaten is echt iets wat je in het boek in moet bouwen.
Net zoals je een webpagina kunt bouwen die maar op 1 formaat beelscherm/resolutie goed uitziet terwijl je er ook eentje kunt bouwen die ook op andere formaten prima leesbaar is.
Jullie hebben al een Classmate 3 in huis? Van welke leverancier? Zover ik weet maakt Interl ze niet zelf namelijk.
Ben heel nieuwsgierig naar je ervaringen (al wil ik er natuurlijk eigenlijk zelf met mijn handen aan!)