De harde schijf in mijn Freecom Netwerk Mediaplayer doet al een week of twee ‘vreemd’. Als ik het apparaat aan zet dan lijkt het alsof de schijf niet wil ‘doorstarten’, niet op toeren komt. Uitzetten en dan weer aanzetten is dan de enige optie. Geen gezonde schijf dus, en omdat De Western Digital schijf die er in zit (en los aangeschaft was) nog binnen de garantie viel, hoog tijd om hem te laten vervangen.
Ik heb bij Western Digital gebruik gemaakt van hun “Advanced Replacement” optie. Dan sturen ze jou meteen een vervangende schijf toe en moet jij binnen 30 dagen jouw exemplaar opsturen. Daarvoor moet je je Credit Card info doorgeven zodat ze zeker weten dat je hem ook opstuurt (anders boeken ze een stevig bedrag van je Credit Card af).
Omdat de schijf nog niet helemaal onbruikbaar was wilde ik hem niet zomaar versturen (‘zomaar’ is toch al relatief, want WD stelt heftige eisen aan de wijze van verpakken).
Bestaande data veilig stellen
Eerst heb ik de bestaande data van de schijf gekopieerd naar een andere schijf. De USB-poort van de Freecom is niet snel, de data kwam er met 11MB/sec vanaf en het ging om 330GB in totaal. Dat zou dus even gaan duren. Niet iets wat je gewoon met drag-drop in Windows wil. Want als je kopieer-actie halverwege of ergens tegen het einde afbreekt weet je niet wat je al had.
Ik heb gebruik gemaakt van het gratis Teracopy en dat werkt perfect. Bij Computer!Totaal waren ze er afgelopen november nogal kritisch over. En gezien het feit dat ze nog steeds een bèta van 2.0 beschikbaar hebben in plaats van de definitieve versie kan ik me daar iets bij voorstellen (wisten zij toen echter niet), maar hij werkt probleemloos.
Wil je hem maar eenmalig of af en toe gebruiken dan is er ook een USB-versie, die je dus niet hoeft te installeren.
De kopieeractie brak overigens na 7 uur een keer af, maar omdat Teracopy alle reeds gekopieerde bestanden kan skippen was dat geen probleem en startte ik hem eenvoudig opnieuw op voor de rest van de set.
Versnipperen die hap
Hoewel er in dit geval geen vertrouwelijke data op de schijf stonden, wilde ik de schijf niet zo versturen.
Het leek me een prima gelegenheid om File Shredder uit te proberen. Dat is een gratis programma waarmee je individuele bestanden, complete mappen of een hele schijf/partitie kunt ‘shredden’ (versnipperen.
Dit soort tools gaat een stuk verder dan gewoon verwijderen of formatteren van een map/schijf omdat het de bestanden overschrijft met andere data. Ik heb geen idee hoe effectief dat daadwerkelijk is, maar als het goed genoeg is voor het Amerikaanse leger dan zal het goed genoeg zijn voor mijn harde schijf.
Het is echter geen actie die effetjes even uitvoert op zo’n schijf van 500GB. Een hele schijf shredden duurt 10 uur volgens DoD 5220.22-M methode. Dat kan verklaren waarom het maar zo weinig gedaan wordt.
Gelukkig is de harde schijf van een gemiddelde ‘werklaptop’ een stuk kleiner en omdat je ook bestanden/mappen kunt selecteren is het iets om te overwegen voordat je hem aan het einde van zijn afschrijftermijn weer inlevert bij je baas.
‘Best file shredder Award’: Eraser is een mooi open source software alternatief. Link naar de oude ‘maintainer’.
Hoi Joost,
Ha, mooi, ik hou van keuze-opties. Ik heb de schijf nog niet afgekoppeld/ingepakt (heb ik 30 dagen voor) dus ik zal eens testen of Eraser ook sneller is dan Shredder.
Pierre, Ik ben zeer benieuwd naar jouw ervaring. Groeten, Joost
"… Security wise, Eraser can use anything from a simple one-pass wipe to the highest security Gutmann file shredder routine. Eraser also comes equipped with a "Create Nuke Boot Disk" option which can create a bootable CD-ROM disk that can securely wipe the entire contents of your computer before you sell or dispose of it, very handy indeed…." Bron: Eraser Review
– 5 Best Permanent File Erasers And Shredders
Voor wie osx of bijvoorbeeld ubuntu draait: rsync is doet dit gratis en goed. De mac heeft het standaard al aan boord, bij ubuntu een kwestie van apt-get. Uitleg:
http://www.maclife.com/article/howtos…
of
https://help.ubuntu.com/community/rsync
@Martin
Ik gebruik rsync om een ‘backup’ te downloaden vanaf een Linux-server in de VS. Dat doe ik vanaf een Windows machine (zie ook deze uitleg).
Maar ik moet bekennen dat ik er niet aan gedacht heb om het te gebruiken tussen twee USB-schijven.
Hmmm, zou dat sneller zijn vraag ik me af.
Joost,
Ik heb vandaag Eraser aan het werk gezet op de lege schijf. Maar niet alleen gaf hij een schatting van 1508 minuten (!) voor de het wissen van de schijf, na een uur was die schatting (inderdaad) pas met 60 minuten afgelopen en gaf hij een voortgang van 3% weer. Dat is dus drie keer zo lang als bij File Shredder.
Pierre,
Hè, jammer. Had je dezelfde ‘Amerikaanse leger’ methode gekozen? Of de ‘betere’ Gutman methode?
Dank je hartelijk voor jouw test.
Dezelfde Amerikaanse, met de 3-pass optie, er was blijkbaar ook een 7-pass versie.
Overigens, ook Eraser kan individuele bestanden en mappen verwijderen. En toen ik dat deed bij een map op de interne harde schijf duurde het allemaal een stuk korter (ik heb de exacte tijd niet opgeschreven, maar het viel in de categorie "even wachten", niet uren dus).