PeekFON – Fun of Flop?

PeekFON - Klik voor grotere versie

Via de mail kreeg ik de vraag of ik eens iets wilde schrijven over de PeekFON en wat ik daar van vond.
Nou kende ik de PeekFON niet, dus betekende het dat ik voordat ik er iets over zou kunnen schrijven eerst even rond moest gaan kijken/zoeken. Een blik op de foto op de FON.com website deed al wat meer belletjes rinkelen. Hier had ik over gelezen op Gizmodo. Daar wordt het apparaat compleet afgemaakt. Maar ja, dat geldt ook voor de Entourage Edge waar ik het gisteren over had, dus dat hoeft geen belemmering te zijn.
Op CrunchGear staat een kort filmpje/review uit 2008 toen het apparaat in de VS geïntroduceerd werd en dat geeft wel een aardig overzicht van de werking. De conclusie daar: geen idee wie de doelgroep is voor een apparaat dat alleen e-mail (tekst + afbeeldingen) aan kan.

Tot nu toe nog geen “ik ga er direct eentje bestellen” gevoelens, maar zo snel geef ik niet op. Wat is een Peek?
Ik maakte het in de inleiding iets gemakkelijker dan het is: de originele Peek, in de VS nu bekend als de Peek Clasic, is een mobiel apparaat waarmee je mail kunt ontvangen en mail kunt versturen. Het gebruikt daarvoor het GPRS netwerk, geen 3G. Dat is niet zo’n probleem want je kunt met de Classic alleen attachments van afbeeldingen bekijken, HTML-emails worden niet ondersteund, documenten (Word / PDF) etc. ook niet.

Verkoopargument: lange accuduur, lage kosten, eenvoudig in gebruik.

Je betaald een eenmalig bedrag bij aanschaf (bij Amazon is dat nu $19,99) en een bedrag per maand ($14,99). Daarbij hoef je overigens geen contract voor bepaalde tijd af te sluiten. Je kunt blijkbaar op elk moment de dienst stop zetten en weer activeren.

TwitterPeek
In de VS heb je inmiddels ook de TwitterPeek. Die is alleen geschikt voor gebruik (hoe kan het ook anders) voor het ontvangen en versturen van Tweets. Die heeft ook een “betaal één keer en dan nooit meer” aanbod van $199,95 en dan betaal je er daarna nooit meer voor.
Maar ja, dan kun je dus alleen Tweets versturen en verder niets.

Peek Pronto
Een andere variant die in de VS beschikbaar is, is de Peek Pronto. Die is in eerste aanschaf wat duurder, namelijk $49,99. Daarna betaal je hetzelfde bedrag per maand ($14,95). Ook voor de Pronto is er een optie om die maandelijkse kosten af te kopen. Dan betaal je $299,95 bij Amazon. Dat bedrag heb je er pas na bijna 17 maanden uit dus niet iets om zomaar eventjes te doen. De Pronto heeft een aantal voordelen ten opzichte van de Classic:
* Dat je 5 mailaccounts kunt koppelen in plaats van 2 vind ik niet zo relevant, wel belangrijk is dat de Classic géén ondersteuning voor Outlook heeft en de Pronto wel. Voor werkgerelateerde mail absoluut noodzakelijk. De toevoeging van push-mail maakt de kans op het snel ontvangen van berichten een stuk groter.
* Daarnaast heeft de Pronto ondersteuning voor onbeperkt SMS-en naast de e-mail ondersteuning en dat maakt hem een stuk completer omdat het aantal mensen dat jou kan bereiken en dat jij kunt bereiken hiermee een stuk groter wordt.
* Ook ondersteuning voor Doc en PDF documenten (al blijft het lezen van zulke documenten op kleine schermpjes altijd een uitdaging).

PeekFON = Peek Classic
De PeekFON is (voor zover ik uit de informatie kan afleiden een Peek Classic. Dus zonder SMS en zonder Push-mail of Outlook ondersteuning, met uitsluitend afbeeldingen.

Je betaald 99 euro eenmalig waarbij dan meteen 6 maanden gebruik inbegrepen zit. Daarna betaal je, naar wens 12,90 euro per maand.

Daarvoor krijg je dan in heel Europa toegang tot je mail (o.a. Hotmail, Yahoo, Gmail en AOL). De website heeft nog geen lijst met een overzicht van welke landen tot Europa behoren. Ik weet dus niet of dat dan alle EU-landen zijn, zou me wel logisch lijken.

Gebruik in Nederland?
Ik heb een iPhone en daarmee is dit apparaat voor mij bij dagelijks gebruik overbodig. Natuurlijk, de iPhone moet elke dag weer aan de oplader, maar dan is mijn mail er gewoon altijd, inclusief bijlagen, twitter toegang, mogelijkheid om foto’s te versturen etc.
Kost inderdaad meer dan 12,90 euro per maand en ik zit er gegarandeerd minimaal 2 jaar aan vast.

Of mijn kinderen hier iets mee kunnen / willen? Voor hen is mail (nog) niet essentieel en ik verwacht dat ze dan tzt in ieder geval ook willen kunnen SMS-en. Voor hen zou ik de Pronto (in Europa nog niet te koop) wel een optie vinden. Maar dan kom je met een niet al te complexe telefoon ook al een eind en die kan tenminste nog gebruikt worden om te bellen. Een “pap kun je me met de auto komen ophalen?” gesprek midden in de nacht gaat nou eenmaal beter via de telefoon dan via SMS.

Zakelijk nee, vakantie ja
Ook in het buitenland zitten er beperkingen aan het apparaat. Ja, daar is het dataverkeer van mijn iPhone heel duur, maar als ik er voor mijn baas ben dan moet ik in ieder geval mijn Outlook mail kunnen gebruiken. Dus ook hier schiet de PeekFON tekort en zou de Pronto een mogelijkheid zijn.

De enige echte toepassing die ik zelf zie is voor gebruik tijdens een vakantie in Europa. De PeekFON zou dan prima geschikt zijn om met het thuisfront contact te houden. Ook daar zou SMS handig zijn, maar berichten uitwisselen via mail werkt in dat geval goed genoeg.
Jammer is dan dat je meteen voor 6 maanden betaald en niet, zoals in de VS kunt kiezen voor een goedkoop apparaat en (bijvoorbeeld) 2 maanden verbinding tijdens de zomermaanden.

Ik zou daarom wat dat betreft nu nog niet meteen inschrijven voor de levering in januari 2010. Als je er in maart/april 2010 eentje aanschaft dan heb je voor 99 euro een apparaat dat je ook tijdens de zomervakantie al
kunt gebruiken om vanaf de camping in Frankrijk of Spanje te mailen. En daarna wacht je gewoon weer tot de volgende vakantie om hem voor 12,90 euro weer een maand te activeren.
Dan moet je natuurlijk wel de aandrang onderdrukken om alsnog met je GSM uitgebreid met thuis te gaan bellen, want dan loopt het alsnog in de papieren.

Samenvattend
Ondanks de mogelijkheden die ik zie voor gebruik tijdens Europese vakanties zie ik niet meer dan een niche-gebruik voor dit product ontstaan. Het is inderdaad zo dat ze zich simpelweg op een heel kleine, specifieke doelgroep richten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
11 jaren geleden

Ik weet nog niet of het een Niche product is.

Net zoals het handig is om op je mobieltje dedicated apps te hebben (teletext, nu.nl, Appie, etc. kortom "Little tools that do one thing well" ) lijkt mij dit ding bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld de doelgroep Senioren die beperkt online zijn (beetje emailen, beetje surfen, meer niet).

Pierre
11 jaren geleden

Maar hebben die senioren niet al een iMac en vaste internet-aansluiting zodat ze ook hun bankzaken kunnen regelen, kunnen Skypen met de kleinkinderen etc.?
Het lijkt me altijd een apparaat voor "erbij" en dat verondersteld dat je een "eerste" apparaat hebt en dan zover bent dat je meer wilt.

Fred Zelders
11 jaren geleden

Precies!

Ik bedoelde dus ook ‘voor er bij’/’voor onderweg’, omdat ze anders spullenboel mee moeten nemen en naar wifi moeten zoeken of op een intenet café zijn aangewezen.