EPUB boeken beschikbaar stellen voor Stanza op de iPhone

EPUB boeken via Stanza (foto door: PiAir (Old Skool))

iPhone of iPod Touch gebruikers hoeven niet lang na te denken als ze elektronische boeken in EPUB formaat willen lezen op hun toestel. Het gratis Stanza programma (iTunes link) is veruit het beste op dat gebied.
Maar hoe maak je nu gebruik van het feit dat een iPhone en iPod Touch beschikken over Wifi en/of 3G internet? Hoe zorg je er voor dat jij, of de potentiële lezers van jouw eBooks die eenvoudig op hun toestel krijgen?

Hieronder staan twee korte schermfilmpjes (elk ongeveer 6 minuten lang) waarin ik twee methoden beschrijf waarmee je dat kunt doen. De eerste is heel eenvoudig en ziet er best netjes uit (als je over een webserver beschikt met PHP), maar is wat beperkter in functionaliteit.
De tweede optie, die gebruik maakt van de catalog-functie van Stanza, is wat geavanceerder. Maar daarom ook (een beetje) complexer.

Deel 1 – gebruik maken van een webpagina

EPUB boeken beschikbaar stellen via Stanza deel 1 from Pierre Gorissen on Vimeo.

In het filmpje wordt gebruik gemaakt van een PHP-script, een ZIP-bestand met alles wat je nodig hebt kun je hier downloaden (1,46MB).

Deel 2 – gebruik maken van een catalog

EPUB boeken beschikbaar stellen via Stanza deel 2 from Pierre Gorissen on Vimeo.

In het filmpje wordt verwezen naar deze pagina met uitleg en voorbeelden bij de catalog functie. Zoals je in de schermafdruk kunt zien wordt Stanza geleverd met een aantal catalogs waarmee je direct toegang hebt tot een heleboel gratis boeken en ook de gekochte boeken van een aantal winkels (die geen DRM gebruiken) kunt downloaden.

Maar hoe maak ik dan EPUB bestanden?
Meer over het maken en vinden van EPUB bestanden staat te lezen op deze wikipagina. Hoewel het eerst uitleggen van deze wat specifieke en complexe stap in een filmpje wellicht raar lijkt, worden de andere stappen in tekst in ieder geval al uitgelegd in de handleiding die je op die pagina kunt vinden.

Voor een antwoord op de vraag waarom we met elektronische boeken aan de slag moeten in het onderwijs, zie ook dit bericht en filmpje.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen Clemens
Jeroen Clemens
12 jaren geleden

wederom geweldig werk, Pierre

Hans
Hans
12 jaren geleden

Mooi artikel, maar ik heb Stanza op de iPhone geprobeerd. En ik vind het iPhone scherm echt te klein om goed en rustig te kunnen lezen.

Pierre
12 jaren geleden

@Jeroen: dank je. :-)
@Hans: Daar kan ik me wat bij voorstellen. Ik zou zelf de iPhone ook niet als enige leesapparaat willen hebben. Maar voor het snel doorbladeren van de digitale versie van de NRC in de trein werkt het goed.

Daarom zet ik de verschillende opties (boek, iPhone, laptop/tablet PC / eReader) in het eerdere filmpje ook als elkaar aanvullende zaken naast elkaar.

Julliette
Julliette
12 jaren geleden

super goed uitgelegd bedankt daarvoor,
met de huidige stanza software kan je steeds maar 1 book via je pc naar je iphone downloaden dat gaat een beetje langzaam. Fijne hiervan is dat je ze ook nog eens kan delen.

Julliette
Julliette
12 jaren geleden

Als je echt haast hebt en veel boeken
kan je ook Bookshelf gebruiken, niet gratis trouwens maar het wel waard.
Zo had ik in een keer via Bookshelf server en bonjour, al mn eBooks op mn iPhone….

Pierre
12 jaren geleden

@Julliette Je bedoelt deze applicatie? Waarom zou dat sneller zijn? Ik ken de applicatie niet, maar wat ik van de website begrijp is dat ik er een aparte servertoepassing voor moet installeren. Hoeft bij Stanza niet, kan ik nu gewoon van dezelfde server doen als ik voor mijn weblog gebruik.

Werner Donné
Werner Donné
12 jaren geleden

Een online Stanza-cataloog maken die je overal kan gebruiken is nu zeer eenvoudig met Pincette. Ontdek meer op http://www.pincette.biz/