Onderwijsgerelateerde eBooks in het Nederlands

ebooks - Klik voor grotere versie

Hoewel ik me bijna schuldig begin te voelen door het grote aantal eBook gerelateerde berichten de laatste tijd, zorgden een Tweet van Carla Desain en een vraag op de wiki voor de sessie van woensdag er voor dat ik toch al een eerste aanvulling op het handboek gemaakt heb. En dus nog een extra blogpost om je op de vraag en mijn aanzet voor een antwoord te wijzen.
Carla reageerde op mijn tweet van vorige week waarbij ik me afvroeg wanneer we de eerste eBooks zouden kunnen terug zien in de lijst boekrecensies van Vives. Nu dus de vraag van Carla dus: welk eBook als eerste?
Het moet, gezien de lezersgroep van Vives, bij voorkeur een boek in het Nederlands zijn en uiteraard gericht op het onderwijs.

Op de wiki kregen we de vraag welke eBooks door uitgevers meegeleverd worden (en daar zijdelings aan verbonden de vraag hoe eBooks in de bibliotheek catalogus kunnen worden opgenomen).

Nou ben ik sowieso van mening dat voor een recensie niet echt uitmaakt of je een boek op papier of op een eBookreader gelezen hebt. Het ging er mij vooral om dat bij de informatie over het boek bij zo’n recensie dan ook zou worden aangegeven als/of het ook als eBook te koop is. Maar goed, op zoek naar onderwijsgerelateerde eBooks in het Nederlands. De enige Nederlandstalige eBooks die ik tot nu toe gekocht heb zijn een aantal boeken die ik bij ebook.nl kocht met de tegoedbon bij mijn BeBook 1. Maar die waren niet op het onderwijs gericht.

Ik ben daarom alle sites/winkels die ik kon vinden online en waar Nederlandstalige eBooks verkocht werden langs gegaan. Ik beschrijf in totaal 16 verschillende sites.
De oogst viel een beetje tegen, één educatieve uitgever was zeer goed vertegenwoordigd, de anderen juist helemaal niet.
Daarom heb ik er ook een overzicht aan toegevoegd met de informatie die een zestal educatieve uitgevers met betrekking tot eBooks online hebben staan.
Om het verhaal daarna compleet te maken ben ik ook gaan zoeken naar informatie over opties van eBooks bij bibliotheken. Ik heb daarbij niet een lijstje gemaakt van bibliotheken waar ze de eBookreaders uitlenen (al zou ik dat interessant vinden), maar ik heb gekeken naar informatie over het kunnen downloaden van eBooks. Van 8 bibliotheken kon ik die informatie vinden en die heb ik beschreven.

N.B. Ik ga er absoluut vanuit dat er meer informatie te vinden is, dat er meer uitgevers zijn die wél eBooks voor het onderwijs leveren of zelfs dat er fouten in het overzicht staan. Laat me dat dan s.v.p. weten, dan breid ik hem uit/pas ik hem aan!

Je kunt de bijlage in drie formaten downloaden:

Bijlage “Onderwijsgerelateerde eBooks in het Nederlands”
* EPUB (52KB)
* PDF op A6-formaat (409KB)
* Mobipocket (61KB)

0 0 stemmen
Bericht waardering
11 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Kobus van der Slossen
Kobus van der Slossen
13 jaren geleden

Jeetje mina.. wat heb jij hard zitten werken. Het is echt al een flink document aan het worden. Mijn complimenten. Hoe lees jij je eBooks? Via PC of heb je een kindle?

Pierre
13 jaren geleden

Ik lees eBooks op mijn Kindle, mijn laptop en op mijn iPhone:

Ik lees ze bij voorkeur op mijn Kindle DX. Lekker groot scherm, niet te zwaar (veel lichter dan laptop / betere accu / rustig voor mijn ogen etc). Handig in de trein, op de bank etc.

Maar als ik dingen bij elkaar aan het zoeken ben voor bijvoorbeeld mijn promotie en wil knippen en plakken, dan open ik de eBooks ook op mijn laptop. Op mijn bureau heb ik dan twee beeldschermen + de DX bij de hand.

Het NRC lees ik meestal op de iPhone, op weg terug van mijn werk naar huis. Met de 3G-verbinding op de iPhone kan ik het meest recente exemplaar dan namelijk in de trein downloaden (dan hoef ik er voor vertrek vanaf mijn werkplek niet aan te denken).

Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
13 jaren geleden

Hallo Pierre,

Een mooi overzicht. Het overzicht van bibliotheken is denk ik niet helemaal compleet. Ik ken nog wel een paar andere bibliotheken die gebruik maken van de netlibrary om boeken uit te lenen.

Veel bibliotheken zijn hier overigens niet positief over. Dit omdat zij door de uitgevers gedwongen worden om de voordelen van het eBook niet ten volle te benutten. Zo kan een eBook in de netlibrary uitgeleend zijn :S
Pay per view daar willen uitgevers blijkbaar nog niet aan.

Er gaan nu binnen de bibliotheek wel geluiden op om één catalogus met alle vrije eBooks te maken en meer en meer digitaal aan te bieden. Maar voordat dit gerealiseerd is…

Pierre
13 jaren geleden

De bibliotheek in mijn dorpje moet het helaas nog zonder eBooks doen, maar ik hoor het graag als er meer bibliotheken op die lijst moeten.

Edwin Mijnsbergen schrijft vandaag ook over Bibliotheken en ebooks

Fred Zelders
13 jaren geleden

Twee reacties van technische aard:
1. De huidige ePub versie verschijnt met shreefletters. Is het mogelijk de ePub variant ook met schreefloze letter te produceren?

2. De PDF versie opent bij mij op de BeBook in een voor mij nog onbekende modus:
a) Navigatie met pijltjes toetsen ‘>’ en ‘<‘: de BeBook bladert vooruit resp. terug (normale gedrag).
b) Navigatie met toetsen ‘0’ en ‘9’: de BeBook toont de eerstvolgende resp. de vorige URL !

Hebben andere BeBook gebruikers dat ook?

Als ik de PDF versie op mijn Mac open (dat gebeurt met de MAC OS X app Preview) dan zie ik de pagina’smet omkaderde URLs: http://qkpic.com/bfdcc

Heb je de PDF wellicht geproduceerd met bijzondere settings?

Pierre
13 jaren geleden

Hoi Fred,

RE 1) Ja, klopt de EPUB laat bij mij in Adobe Digital Edition ook een schreefletter zien. En dat is raar, want als ik in de stylesheet kijk (kun jij ook doen: gewoon .epub herbenoemen naar .zip en dan uitpakken, paar mappen naar beneden staat een .css bestand) dan zie ik daar Calibri als gebruikt lettertype voor gewone tekst met als terugval "sans-serif". Ook Calibri is schreefloos, dus eigenlijk zou er geen reden zijn om een lettertype met schreef te gebruiken op basis hiervan. De titels zijn overigens opgemaakt met Cambria en dat is dan we een lettertype met schreef.

Antwoord is dus: ik weet niet waarom hij nu een lettertype met schreef gebruikt.

RE 2) Deze PDF is gemaakt met behulp van de PDF plugin voor Word 2007. Ik kan het gedrag helaas op het moment niet testen (tja, mijn BeBook is al verkocht en nog geen BeBook 2 te zien).
Vind jij het een slecht of goed verschil? Of gewoon anders?

Fred Zelders
13 jaren geleden

@Pierre,

Ad RE 1) Het had kunnen zijn dat je bewust voor schreefletter had gekozen, maar dat is dus niet zo. Ik had het ‘negeren van een css’ zelf ook al ondervonden bij productie/conversie met Calibre. Jouw antwoord bevestigt dus mijn beeld dat dat niet goed werkt. Zoals Calibre nu werkt ben je dus ‘overgeleverd’ aan schreefletters.

Ad RE 2) Als je het weet is het handig, maar als je het niet weet zeer onhandig. Een nietsvermoedende BeBook gebruiker kan nu dus alleen het hele document lezen als hij de pijltjestoetsen gebruikt.

Dank voor je reactie!

Pierre
13 jaren geleden

@Fred:

RE Ad RE 1) Je conclusie klopt niet. Bij het maken van de EPUB is namelijk geen gebruik gemaakt van Calibre. Ik gebruik Calibre alleen voor de conversie EPUB -> Mobipocket. Daar komt bij dat de info over de stylesheet wél aanwezig is de EPUB. Het lijkt er dus op dat de BeBook en Adobe Digital Edition de stylesheet negeren.

RE Ad RE 2) OK, dan blijf ik voortaan de ‘gewone’ productiemethode gebruiken.

Fred Zelders
13 jaren geleden

RE RE Ad Re 1) OK. Dat had ik even verkeerd gezien.
Toch wel sterk dat ZOWEL BeBook als ADE de stylesheet negeren.

RE RE Ad Re 2) Ik denk dat dat inderdaad handiger is.

Pierre
13 jaren geleden

RE RE RE Ad RE 1) Ben eigenlijk wel benieuwd hoe dit op een Sony eReader uitziet?

Fred Zelders
13 jaren geleden

RE RE RE RE Ad RE 1) En ik ook!