Review Picoprojector PK101


Bekijk de video op YouTube

Het laatste apparaat dat ik mocht testen in het de cyclus tests die mogelijk gemaakt wordt vanuit het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma was voor Gerard Dümmer de eerste die hij afgelopen september besprak: de Picoprojector.

Wat is het?
Het is een heel klein beamertje, even breed en hoog als een iPhone, maar wel een stuk dikker. Deze versie heeft een gecombineerde video/audio-ingang waar je bijvoorbeeld een DVD-speler, een videocamera of, zoals ik gedaan heb, een iPhone/iPod op kunt aansluiten.
De Picoprojector heeft een ingebouwde accu waarmee je 2 uur lang de projector kunt gebruiken en een ingebouwde speaker voor de audio. Je kunt hem ook via de mini-USB kabel via de meegeleverde USB-stekker aan het lichtnet hangen of gewoon rechtstreeks aan je computer.
Hij heeft geen VGA-ingang, de opvolger, de PK102 heeft dat wel maar ook dan met een resolutie van slechts 480 x 320 pixels, dus nog geen vervanger voor een extra monitor.

Licht
Sowieso is de lichtopbrengst nog redelijk beperkt, je moet de ruimte redelijk verduisteren om het beeld te kunnen herkennen. Bij Gerard Dümmer kun je ook een filmpje zien waarin hij de Picoprojector in een klaslokaal gebruikt. Daar zie je ook het verschil tussen projecteren op een ruwe muur of op een bord dat speciaal gemaakt is voor beamers. Ook laat hij in het filmpje de audio van de picoprojector horen. Niet slecht al zijn de speakers van iPhone beter. Die worden echter automatisch uitgeschakeld als je de (niet goedkope) kabel gebruikt.

De specificaties zeggen dat het beeld maximaal 60inch (1,5 meter) groot kan worden, maar dan lijkt me dat je toch een heel donkere kamer en goed projectiescherm moet hebben (en als er zo’n scherm is, dan is er ook wel een ‘gewone’ beamer te vinden).
Wat kun je er mee?
In theorie heb je zo, in combinatie met een iPhone/iPod of een Nokia N95 (zoals Gerard heeft) de mogelijkheid om altijd een heel lichtgewicht presentatie-set bij je te hebben waarmee je altijd en overal een presentatie/demonstratie zou kunnen geven.
Dat is ook voor het onderwijs een heel flexibele oplossing. Denk aan studenten die op stage gaan, docenten die van elke ruimte een instructieplek zouden kunnen maken etc.

In praktijk valt het nu nog best tegen omdat de lichtsterkte gering is en de resolutie ook.
Maar dit was een ‘eerste’ generatie apparaat dat voor een betaalbare prijs (€249,90 inclusief BTW) op de markt gezet is. Een opvolger met wat betere specificaties is al aangekondigd. Dit zal, net als bij de netbooks, invloed hebben op de bovenkant van de markt. Daar zullen krachtigere beamers voor lagere prijzen gaan verschijnen om de groei van de mogelijkheden van deze ultra kleine apparaten te remmen.

Het is zeker geen speelgoed, maar ook nog niet een apparaat dat je aan je docenten mee zou willen geven. Een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Sidenote: Screensplitr
In het filmpje projecteer ik het beeld van de iPhone op de muur. Dat gaat niet zomaar, daarvoor heb ik het programma Screensplitr moeten installeren. Gratis, maar helaas alleen beschikbaar als je een jailbreak hebt uitgevoerd op je toestel.
Ideaal voor demonstraties van (applicaties op) de iPhone.

Foto’s

Met dank aan: De Picoprojector werd beschikbaar gesteld door SURFnet/Kennisnet.