nov 032009
 
Aan de slag met eBooks in het Onderwijs

Volgende week dinsdag en woensdag vinden in Utrecht Dé Onderwijsdagen plaats. Op de woensdag verzorgen Jeroen van Beijen en ikzelf een verdiepingssessie getiteld Aan de slag met Elektronische boeken in het Onderwijs.
De organisatie heeft ons een grote zaal toegewezen, 60 plaatsen, en je kunt je nog aanmelden voor de sessie (op dit moment hebben er zich 45 personen aangemeld).
Jeroen en ik hebben gisterenavond het laatste overleg gehad over de sessie en zijn hard bezig met het afronden van de Powerpoints.

Preview
Maar je kunt nu al een kijkje nemen op de twee wiki-pagina’s die er voor de sessie aangemaakt zijn:
De eerste pagina is van de organisatie en is bedoelt als plek om vragen te plaatsen, als je die hebt, voor ons als verzorgers van de sessie. Op dit moment staan daar nog geen vragen, dus je kunt nog de eerste zijn. De tweede pagina is door ons al gevuld, daar kun je namelijk nu al de handleiding downloaden die we gaan gebruiken tijdens het hands-on deel van de sessie.

Handleiding hands-on deel
Zoals het hoort (gezien de inhoud van de sessie) leveren we die handleiding aan in EPUB-formaat (958KB), Mobipocket-formaat (574KB) , en in PDF-formaat (1,25MB; geschikt voor afdrukken). [update] De handleiding is inmiddels bijgewerkt, zie deze pagina voor de meest recente versie.

In alle drie de gevallen uiteraard zonder DRM. En helemaal gratis, ook als je niet naar de sessie komt. Op de wiki-pagina wordt uitgelegd hoe je de EPUB-versie kunt downloaden op je iPhone.

Reacties van harte welkom!
Het is nu officieel nog een conceptversie van de handleiding en dus zijn we uiteraard nog meer dan anders geïnteresseerd in jullie mening over de handleiding. Snap je de stappen? Mis je dingen? Staan er fouten in (en ja, ook d/t-fouten zijn welkom!)

Laat het ons horen, via de mail ([email protected]) of gewoon hieronder in de reacties. Uiterlijk zondagavond verwerken we de opmerkingen in een 1.0 versie.

Alvast bedankt voor je reactie en wie weet tot volgende week bij de sessie!

Niet vergeten
Als je komt volgende week, vergeet dan niet je laptop! Het stond weliswaar bij het inschrijfformulier, maar we herinneren je er toch nog maar even aan. En als je zelf al een eBookreader hebt, neem die dan ook mee, kun je het resultaat meteen testen (en hoef je de handleiding al helemaal niet te printen).

nov 032009
 
Phones R Good 4 Cheats (foto door: Mr_Stein)

Je weet het, het zijn de leukste mailtjes om te krijgen wat mij betreft. Die met een vraag waarvan ik denk “nee, geen idee, maar ik zou het wel willen weten”.
Zo ook bij deze vraag: “Heb jij zicht op up to date info op het gebied van (de preventie van) digitaal spieken, bijv. via bluetooth, met oortjes etc.?
Het zou fijn zijn enige betrouwbare resources op dit gebied te raadplegen? Kun jij me daaraan helpen? Veel dank.

Ik heb ook nu weer aangeboden om de vraag in ieder geval dan maar hier te posten, in de hoop dat iemand die dit leest tips heeft.

Inmiddels heb ik wel een paar doorverwijzingen gevonden. Toen ik op Flickr zocht naar een foto om er bij te plaatsten, kwam ik deze set foto’s tegen. En via de maker van die foto’s kwam ik bij deze set berichten en bronnen terecht.
Dat gaat niet specifiek over de nieuwste technieken om te spieken (ik weet eigenlijk ook niet of die heel veel toegepast worden), maar wel over de complete set van technische, onderwijskundige en omgevingsfactoren die bij kunnen dragen aan aan de ‘cheatability factor‘ van een stuk onderwijs.

Andere bronnen die ik tegen kwam zijn:
* Cheating goes digital
* Using technology as a tool for cheating
* ‘Cheater‘, boek geschreven door Michael Laser; waarschijnlijk gewoon meer interessant om te lezen dan persé relevant voor de vraag. Maar het is als eBook te koop (via bol.com), dus dat is altijd een bonuspunt. ;-)

Heb je aanvullende bronnen, cijfers, verhalen, anekdotes, dan hoor ik het weer graag!