Standaard copy/paste zónder opmaak in Word 2003


Bekijk de video op YouTube

Ik was vandaag bezig met het verzamelen van teksten uit verschillende PDF-documenten. Die moest ik dan steeds knippen en plakken naar een Word document. Probleem was echter dat standaard daarbij steeds ook de opmaak van de oorspronkelijke tekst meegenomen werd. En dat wilde ik niet. De omweg via “Plakken speciaal” is niet zo erg voor één keer plakken, maar als je het een heleboel keer achter elkaar moet doen, dan is dat erg vervelend.

Ik ben toen toch maar even gaan zoeken op internet, want ik kon me niet voorstellen dat het niet aan te passen was. Ik kwam een bericht tegen waarin werd uitgelegd dat het bij Word 2007 wél kon, maar bij Word 2003 nog niet (op mijn werklaptop gebruik ik Word 2003). Gelukkig stond in datzelfde bericht ook een post van Stefan Blom die uitlegt dat je een stukje code kunt toevoegen aan Word 2003 (het zal neem ik aan ook in Word 2007 werken) waardoor het standaardgedrag aangepast wordt.

Dit is de code:
Sub EditPaste()
On Error Resume Next
Selection.PasteSpecial DataType:=wdPasteText
End Sub

In de screencast laat ik je zien hoe je die in Word 2003 op de juiste plek kunt plakken zodat je voortaan standaard kunt plakken zonder opmaak. Plakken mét opmaak kan dan overigens ook nog wel, maar dan moet je dat via “Plakken speciaal doen”. Wil je het oude gedrag weer terug, dan verwijder je de code weer in twee tellen. Ook dat laat ik in de screencast zien.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
14 jaren geleden

Goeie tip. Ik plak er ook flink op los en nu doe ik het vaak via notepad om zo de layout te verwijderen en daar de teksten ook wat bij te werken voordat ik het naar Word kopieer.

Ik gebruik Word 2007 en dat werkt bijna hetzelfde. Ik heb een nieuwe macro aangemaakt met die code erin en die een sneltoets gegeven. Ctrl-V plakt nu met opmaak en Ctrl-Shift-V zonder. Handig!

Antoine van Dinter
14 jaren geleden

Handige tip. Ook handig is deze voor het programma exelearning: http://www.antoinevandinter.nl/weblog

Willem
14 jaren geleden

Ah, nu laat mijn geheugen me in de steek! (leeftijd?)
Ik weet dat ik er jaren geleden een apart klein programmaatje voor gebruikte dat, eenmaal geladen, er automatisch voor zorgde dat alle opmaak gefilterd werd.
Indien nodig werk ik inderdaad net zoals Raymond via kladblok. Ik gebruik Word echter zo weinig dat installatie van de code voor mij geen zin heeft…

Ton Marée
Ton Marée
14 jaren geleden

Ik gebruik al jaren naar tevredenheid "PureText" http://www.stevemiller.net/puretext/

Willem
14 jaren geleden

@Ton Marée: Bedankt!
Je hebt de zoektocht door mijn geheugen overbodig gemaakt. Dit was precies het programma dat ik bedoelde. Het stamt van voor ik met bloggen begon. Anders had ik het daar vast een keer genoemd…

Pierre
14 jaren geleden

Hé dat PureText is inderdaad handig: niet nodig om te installeren, gewoon één executable die je start en naar wens automatisch laat starten met Windows.

Het duurde overigens 3 minuten voordat ik in de gaten had waarom ik in Word geen verschil zag: ik had het script nog geïnstalleerd staan.
Ik denk dat ik voortaan PureText ga gebruiken, heb in ieder geval een exemplaar van het programma in de map bij de PDF-bestanden voor mijn onderzoek gezet.

Dank voor de tip! :-)

Victor
Victor
14 jaren geleden

Super deze, dankjwel. Heeft me een hoop frustratie bespaard :)