okt 042009
 


Bekijk de video op YouTube

Ik was vandaag bezig met het verzamelen van teksten uit verschillende PDF-documenten. Die moest ik dan steeds knippen en plakken naar een Word document. Probleem was echter dat standaard daarbij steeds ook de opmaak van de oorspronkelijke tekst meegenomen werd. En dat wilde ik niet. De omweg via “Plakken speciaal” is niet zo erg voor één keer plakken, maar als je het een heleboel keer achter elkaar moet doen, dan is dat erg vervelend.

Ik ben toen toch maar even gaan zoeken op internet, want ik kon me niet voorstellen dat het niet aan te passen was. Ik kwam een bericht tegen waarin werd uitgelegd dat het bij Word 2007 wél kon, maar bij Word 2003 nog niet (op mijn werklaptop gebruik ik Word 2003). Gelukkig stond in datzelfde bericht ook een post van Stefan Blom die uitlegt dat je een stukje code kunt toevoegen aan Word 2003 (het zal neem ik aan ook in Word 2007 werken) waardoor het standaardgedrag aangepast wordt.

Dit is de code:
Sub EditPaste()
On Error Resume Next
Selection.PasteSpecial DataType:=wdPasteText
End Sub

In de screencast laat ik je zien hoe je die in Word 2003 op de juiste plek kunt plakken zodat je voortaan standaard kunt plakken zonder opmaak. Plakken mét opmaak kan dan overigens ook nog wel, maar dan moet je dat via “Plakken speciaal doen”. Wil je het oude gedrag weer terug, dan verwijder je de code weer in twee tellen. Ook dat laat ik in de screencast zien.

Deel dit bericht: