De G1 = 1 jaar !

 Gepubliceerd door om 23:05  Android
sep 232009
 
T-Mobile Android Telefoon (foto door: PiAir (Old Skool))

Wat betekent Android?“. Dat was de vraag die ik mezelf precies 1 jaar geleden stelde. Toen werd namelijk, op 23 september 2008, de G1 geïntroduceerd.
Inmiddels, zo weten we, is er het nodige gebeurt. Al was het maar omdat ik inmiddels wél weet wat Android is. De mogelijkheid om hands-on ervaring op te kunnen doen met de T-Mobile G1 en de HTC Hero hebben daar uiteraard aan bijgedragen.

De hoop die ik vorig jaar had, dat “Android” (toen gebruikte ik ten onrechte de naam van het besturingssysteem als synoniem voor het apparaat) kon zorgen voor “de volgende stap” in de ontwikkeling van mobiele apparaten is in ieder geval niet tevergeefs gebleken. Het veld is meer dan ooit in ontwikkeling.

Dat de systemen die we in het onderwijs gebruiken in et algemeen nog helemaal niet op mobiel gebruik ingericht zijn is natuurlijk nog heel wat anders. Het wordt tijd dat iemand actuele cijfers publiceert over groei van de beschikbaarheid van mobiele toegang bij onze studenten. Ik kan me herinneren dat dat op het gebied van laptops (en ik praat nu even over het hoger onderwijs) ook opeens heel erg snel ging.

 Reacties uitgeschakeld voor De G1 = 1 jaar !  Tags:
sep 232009
 

Ik kreeg via de mail een vraag van een docent waarvan ik vond dat ik daar eigenlijk geen goed genoeg antwoord op had. En daarom plaats ik de vraag hier ook even in de hoop dat jullie mij (en de vraagsteller) verder kunnen helpen:

“Ik sta voor de klas en stel de klas een vraag: welke begrip komt bij je op als… wat denk je dat ….?
Slechts één of twee dapperen durven een antwoord te geven, het merendeel is met zijn gedachten elders en een enkeling is reeds ingedut.
Dus dat pak ik anders aan. Ik deel post-it’s (geeltjes) en stiften uit en vraag aan de studenten op drie geeltjes steeds één woord te schrijven dat bij hen opkomt in een situatie die ik hen shcets: waar denk je aan bij….?

Ik krijg honderden reacties: iedereen doet mee. Bij het op het bord plakken van de geeltjes bediscussieer ik deze met de auteurs en de klas. Volop interactie!
Nadeel echter: dit kost veel tijd.

Toen ik de klas vroeg om de laptop te pakken en via het W-lan naar een site te surfen waarover we wat zouden gaan discussieren bleek de gehele klas over een laptop te beschikken (ik had verwacht dat ca 30% een laptop bezat en dat ik de studenten in groepjes zou moeten gaan indelen).

Kijk die laptop’s kunnen we gebruiken! Ik ben gaan zoeken naar een Classroom Response System waarbij ik de studenten de gelegenheid geef een antwoord in te typen, waarbij de antwoorden getoond worden real time via een server pc op een beamer. Ik hou de interactiviteit maar raak het tijdvretende verzamelen en verwerken van de geeltjes kwijt! (hoop ik…)

Zo een CRS lijkt niet te bestaan. 99% maakt gebruik van speciale (inmiddels overbodige) hardware en biedt alleen de mogelijkheid een numerieke response te geven. Een enkel systeem, zoals het Student Response Network maakt gebruik van wifi/pc of wifi/tablet (Classroom Presenter). Ik loop in mijn zoektocht wat vast, dus.

Ken jij een softwarepakket welke in staat is alphanumerieke responses te ontvangen, te verwerken en te tonen? Bij verwerken denk ik aan het maken van een TAG-cloud of Graph van de inzendingen (visuele weergave meestgebruikte termen en samenhang tussen de termen: wie A riep, kwam meestal ook met B of C…..)”

Tot zover de vraag. In mijn mail terug heb ik al verwezen naar de formulieren-optie van Google Docs (maar daar zul je de analyse zelf moeten toevoegen aan de spreadsheet waar de data automatisch in opgeslagen worden en ThinkTank (maar dat is niet goedkope toepassing waar ook in de verwerking toch nog het nodige ‘handmatig’ moet gebeuren).

Conclusie zou kunnen zijn dat zulke software inderdaad gewoonweg niet bestaat. Het verzamelen van de data lukt waarschijnlijk wel met meerdere tools, maar automatisch analyseren van alphanumerieke responses op een manier die ook bruikbaar is in de les zou wel eens een stap te ver kunnen zijn (op dit moment) Maar als dat niet zo is, dan hoor ik het graag in de reacties. Want ik vind het wél een heel logische vraag, zou het zelf ook graag gebruiken als het bestaat.

Dank alvast ook namens de docent die de vraag stelde!