Te Koop: t.e.a.b. z.g.a.n. The Lost Symbol (eBook) van Dan Brown

Waterstone - Klik voor grotere versie

LET OP! Als je hier gekomen bent op zoek naar een gratis kopie van de eBook-versie van The Lost Symbol van Dan Brown, dan ben je op de verkeerde plek. Dat zul je hier niet vinden, ik ben zeker niet van plan je een exemplaar op te sturen of anderzijds beschikbaar te stellen.
Dit is een serieuze vraag en een serieus aanbod. Zoals je hier kunt lezen was het in de trein meenemen van het nieuwe boek van Dan Brown niet handig. Daarom heb ik een eBook-versie gekocht in de VS. Dat kon omdat ik een Kindle DX heb. Gisteren bleek dat ook gebruikers van Sony Readers, de BeBook en andere systemen die ePUB boeken met de Adobe DRM ondersteunen het eBook online kunnen aanschaffen. Dat gaat via Waterstones.com. Die site verkoopt namelijk ook aan Nederlandse klanten.

Dat heb ik uitgeprobeerd door er een exemplaar van The Lost Symbol aan te schaffen. Het gevolg is dat ik nu 2 exemplaren van The Lost Symbol heb: eentje in Mobi-formaat voor de Kindle DX en eentje in ePUB-formaat (met Adobe DRM) voor mijn BeBook.
Dat vind ik eigenlijk een exemplaar teveel en dus dacht ik: die ePUB-versie verkoop ik gewoon door. Zou ik met een boek op papier ook gedaan hebben.

Maar nu komen de problemen:
1) ik weet niet of ik dat mag.
Ik kan op de waterstones.com website geen licentiebeschrijving vinden en kan me niet herinneren dat ik een licentie-overeenkomst geaccepteerd heb bij de aanschaf). Ook de BOL.com website zegt hier niets over. Daar kan ik een eBook niet retourneren, maar dat wil ik ook niet, ik wil het doorverkopen.

En ik vind het feit dat er DRM op zit niet voldoende om dan maar aan te nemen dat het iets is dat ik niet mag weggeven of doorverkopen.

2) ik weet niet hoe dat moet.
Maar zelfs al wil je mij betalen, ik weet nog niet hoe het moet. Ik heb een bestand gekregen om te downloaden dat had de extensie ACMS. In tegenstelling tot mijn eerste aankoop bij BOL.com heb ik dat bestand meteen geopend in Adobe Digital Edition, dus het bestand zelf kan ik niet meer vinden, wel het van DRM voorziene ePUB bestand. Maar dat is gekoppeld aan mijn BeBook.
Hoe zorg ik er nou voor dat ik bij verkoop aan jou of iemand anders, dat boek ook door kan geven op een manier dat de nieuwe koper hem ook weer kan openen (en ik dus niet).
Natuurlijk kan ik de DRM verwijderen van het boek en het dan naar je opsturen, maar dat lijkt me niet de bedoeling.

Help!
Tips, verwijzingen naar relevante wetten en regels, maar ook biedingen op dit nog niet gelezen, zo goed als nieuwe eBook zijn van harte welkom in de reacties of via de mail.
Als ik weet hoe ik hem door kan verkopen gaat hij er uit tegen elk aannemelijk bod.

p.s. ik heb bol.com en waterstone.com zojuist een mail gestuurd met de vraag hoe ik een bij hun aangeschaft boek kan doorverkopen. Als ik er een reactie op krijg laat ik dat hier weer weten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
19 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
14 jaren geleden

Ik las je tweet al gisteren en inderdaad, een boeiende vraag nu het dan toch echt zo ver is met ebooks-met-DRM. Hoewel het argument van het papieren boek zich vooral spitst op het vasthouden/geur enz van het boek, is het voor mij juist de mogelijkheid een boek uit te lenen aan een ander, het weg te geven (omdat ik het niet goed genoeg vond om het in mijn kostbare meters boekenkast te bewaren) of natuurlijk te verkopen omdat ik meer dan 1 exemplaar heb.

Bij BOL voorziet men wel in dat je het op een nieuwe reader kunt zetten (tot 6 keer toe) maar daarvoor moet telkens jouw eigen Adobe ID gebruikt worden en ik vind het iig niet wenselijk dat ik een gekocht ebook doorverkoop ovv mijn eigen Adobe ID.

Kortom, ik ben benieuwd wat je aan antwoorden krijgt van Bol en waterstone maar ik houd mijn adem niet in. Ik verwacht een lang verhaal met als conclusie: het kan niet.

Elbert
Elbert
14 jaren geleden

Wat is er mis met het aloude uitlenen ? ;-)

Pierre
14 jaren geleden

@Raymond, mijn verbazing (en reden van de post) groeide eigenlijk toen ik ging zoeken naar informatie bij de twee sites waar uit bleek dat ik bij de aanschaf had geaccepteerd dat ik het boek niet mocht doorverkopen. Bij software wordt je gedwongen een lange licentievoorwaarde te accepteren voordat je tot installatie of gebruik over gaat. Dat kan ik me hier in beide gevallen niet herinneren, ik kon in ieder geval op beide sites die licentievoorwaarden niet vinden.
@Elbert: Ik vrees dat ik je op dit moment het eBook niet kán uitlenen. Niet tenzij ik je de BeBook erbij uitleen.

Arnoud Engelfriet
14 jaren geleden

Goeie vraag of dat eigenlijk wel mag. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Het is namelijk juridisch volstrekt onduidelijk wat een ebook nu eigenlijk "is".

In de discussies over het BTW-tarief op ebooks wordt nu onderscheid gemaakt naar de manier van aflevering: als een ebook als download geleverd wordt, dan moet er 19% btw op want dan is het een dienst, maar koop je hem op CD-ROM dan is het 6% want dan is het een product. Hoogst merkwaardig.

Ik vrees dan ook dat je uitkomt bij iets als "als je het boek op CD koopt, dan mag je die CD doorverkopen, maar een download mag je niet doorverkopen".

Pierre
14 jaren geleden

@Arnoud Maar op basis waarvan (welke wet/regels/afspraken) zou dan gelden "…een download mag je niet doorverkopen"?

Arnoud Engelfriet
14 jaren geleden

Doorverkopen mag van fysieke producten. Een download is niet tastbaar, niet fysiek, en daarom kun je niet doorverkopen.

Anders gezegd: je koopt geen ebooks, je neemt een dienst af waarbij je een serie nullen en enen ontvangt die leesbaar zijn op je reader. En diensten kun je niet doorverkopen.

Pierre
14 jaren geleden

Dus eigenlijk is mijn aanschaf niet meer "waard" dan bijvoorbeeld een van TV opgenomen film op mijn harde schijfrecorder? Die mag ik ook niet uitlenen/doorverkopen.
Terwijl ik veel meer rechten heb als ik diezelfde film op DVD in de winkel zou kopen.

Dan hoop ik dat er snel iemand in dat gat in de markt springt: verkoop eBoeken die verstuurd worden op SD-kaartje. Twee voordelen voor je klanten: ze vallen dan onder het lage BTW-tarief + de klant kan het fysieke product uitlenen/doorverkopen.

Arnoud Engelfriet
14 jaren geleden

Dat klopt, hoewel het rammelt. :) Er is gewoon niet goed over nagedacht eind jaren negentig toen dit op Europees niveau allemaal geregeld werd. Men dacht kennelijk toen nog dat alles via kaartjes of CD’s zou gaan.
Nu blijkt dat downloaden veel interessanter is, maar de industrie heeft geen behoefte aan digitaal doorverkopen want dat zijn gemiste inkomsten voor hen.

Raymond
14 jaren geleden

@Pierre Dat gat in de markt zal niet gevuld worden want deze optie vereist dat het ebook op sd kaartje geen DRM bevat. Uitlenen of doorverkopen is anders nog steeds geen optie.

De kans vervolgens dat uitgevers zullen toestaan dat ebooks zonder DRM verkocht worden acht ik verwaarloosbaar.

Vandaag Anoniem
14 jaren geleden

Tja …. http://isohunt.com/ (rest van link verwijderd door Pierre)

Vandaag Anoniem
14 jaren geleden

En deze http://dl.btjunkie.org/torrent/ (rest van link verwijderd door Pierre)

Pierre
14 jaren geleden

@Vandaag Anoniem: Ja, je kunt hem via bittorrent downloaden, big deal, daar ging het bericht niet over. Wat dat betreft hadden je reacties beter bij dit bericht kunnen staan.

Hier ging het over de vraag: wat mag je met je aankoop. Je mag hem, binnen de huidige wetgeving, in ieder geval niet via bittorrent aanbieden aan de hele wereld. Dat is iets wat redelijk duidelijk is.

Evelien Drent
Evelien Drent
14 jaren geleden

Inmiddels is het voorzover ik dat kan zien absoluut niet mogelijk om als Nederlander het boek van Dan Brown legaal aan te schaffen ogv copyright. Ook bij Waterstones vang je bot.

Pierre
14 jaren geleden

Ik zie dat er nu staat "*Some eBooks may not be available in your country due to territory restriction. If this is the case you will get an error on checkout directing you to this page. We apologise for the inconvenience this causes."

Maar…ik wil niet nóg een exemplaar aanschaffen om te testen of ik het echt niet meer vanuit Nederland zou kunnen kopen. Betekent dit dat als je het nu met een Nederlands account probeert te kopen, je bij de checkout een foutmelding krijgt?

Bigmans
Bigmans
14 jaren geleden

@ Pierre: Ja, dat betekent het. Ik probeerde het aan te schaffen, maar kreeg bij het afrekenen de melding "There has been a problem processing this request.
* The Reader from Sony is only available for purchase by UK and Ireland customers."

Helaas derhalve.

Pierre
14 jaren geleden

Ongelofelijk dom van ze. Het zal ongetwijfeld zo zijn dat de winkel niet ander mag, maar hier laten de uitgevers zien dat ze nog helemaal niets geleerd hebben van de film- en muziek-industrie.

(@Bigmans: bedankt voor het bevestigen van de wijziging!)

Pierre
14 jaren geleden

Arnoud heeft er zelf nu ook een blogpost over geschreven die tot veel reacties leidt. Niet alle lezers van zijn blog zijn het daarbij met zijn uitleg eens….discussie loopt dus nog!

Ramon Stuivenzand
14 jaren geleden

Ereaders worden en zijn echt booming. Ik denk dat dit product echt gaat groeien. Wel vind ik het een hekel punt dat wanneer een boek digitaal verkocht wordt er 19% btw belast wordt ipv de gebruikelijk 6% voor een hard copy. Verder las ik op http://www.ereaderclub.nl dat de Harvard University in Boston bepaalde faculteiten volledige op ereaders draait. Ik vind een erg goed voorbeeld voor Nederland, stel je voor scholieren die zonder zware boekentas naar school gaan, je niet iedere 5 jaar een boek moet herzien en opnieuw drukken, er minder bomen gepakt worden omdat kranten, tijdschriften en boeken allemaal digitaal voor handen zijn. Ik zeg ideaal. Oh ja het kan altijd nóg gekker: je kunt tegenwoordig namelijk niet alleen digitaal een boek lezen, maar ook digitaal roken :D: Ik heb verschillende elektronische sigaretten merken getest. De volgende websites kan ik zeker aanbevelen: {links door admin verwijderd} Mocht je nog vragen hebben reageer dan even op mijn bericht. Ik zal deze blog wekelijks in de gaten houden.

Pierre
14 jaren geleden

Beste Ramon,

Welkom. Interessante draai ook die je aan je reactie geeft. Van digitaal lezen naar digitaal roken. Toch vind ik reclame daarvoor niet op dit weblog thuis horen, het simpele feit dat het ook digitaal is, is onvoldoende relatie met de onderwerpen waar het hier op het blog over gaat. Ik heb de links naar de sites over digitaal roken, die je opnam in jouw reactie dan ook verwijderd.

Nou had ik lezers die dat jammer vinden willen aanraden rechtstreeks met jou contact op te nemen, maar die informatie ontbreekt helaas. Want bij readerclub.nl kan ik jou niet terug vinden. Jammer.
Maar gezien het feit dat je dit blog nu wekelijks in de gaten gaat houden, kun je wellicht alsnog reageren met contactinformatie. Een mailadres lijkt me het meest logisch.