sep 172009
 
Waterstone - Klik voor grotere versie

LET OP! Als je hier gekomen bent op zoek naar een gratis kopie van de eBook-versie van The Lost Symbol van Dan Brown, dan ben je op de verkeerde plek. Dat zul je hier niet vinden, ik ben zeker niet van plan je een exemplaar op te sturen of anderzijds beschikbaar te stellen.
Dit is een serieuze vraag en een serieus aanbod. Zoals je hier kunt lezen was het in de trein meenemen van het nieuwe boek van Dan Brown niet handig. Daarom heb ik een eBook-versie gekocht in de VS. Dat kon omdat ik een Kindle DX heb. Gisteren bleek dat ook gebruikers van Sony Readers, de BeBook en andere systemen die ePUB boeken met de Adobe DRM ondersteunen het eBook online kunnen aanschaffen. Dat gaat via Waterstones.com. Die site verkoopt namelijk ook aan Nederlandse klanten.

Dat heb ik uitgeprobeerd door er een exemplaar van The Lost Symbol aan te schaffen. Het gevolg is dat ik nu 2 exemplaren van The Lost Symbol heb: eentje in Mobi-formaat voor de Kindle DX en eentje in ePUB-formaat (met Adobe DRM) voor mijn BeBook.
Dat vind ik eigenlijk een exemplaar teveel en dus dacht ik: die ePUB-versie verkoop ik gewoon door. Zou ik met een boek op papier ook gedaan hebben.

Maar nu komen de problemen:
1) ik weet niet of ik dat mag.
Ik kan op de waterstones.com website geen licentiebeschrijving vinden en kan me niet herinneren dat ik een licentie-overeenkomst geaccepteerd heb bij de aanschaf). Ook de BOL.com website zegt hier niets over. Daar kan ik een eBook niet retourneren, maar dat wil ik ook niet, ik wil het doorverkopen.

En ik vind het feit dat er DRM op zit niet voldoende om dan maar aan te nemen dat het iets is dat ik niet mag weggeven of doorverkopen.

2) ik weet niet hoe dat moet.
Maar zelfs al wil je mij betalen, ik weet nog niet hoe het moet. Ik heb een bestand gekregen om te downloaden dat had de extensie ACMS. In tegenstelling tot mijn eerste aankoop bij BOL.com heb ik dat bestand meteen geopend in Adobe Digital Edition, dus het bestand zelf kan ik niet meer vinden, wel het van DRM voorziene ePUB bestand. Maar dat is gekoppeld aan mijn BeBook.
Hoe zorg ik er nou voor dat ik bij verkoop aan jou of iemand anders, dat boek ook door kan geven op een manier dat de nieuwe koper hem ook weer kan openen (en ik dus niet).
Natuurlijk kan ik de DRM verwijderen van het boek en het dan naar je opsturen, maar dat lijkt me niet de bedoeling.

Help!
Tips, verwijzingen naar relevante wetten en regels, maar ook biedingen op dit nog niet gelezen, zo goed als nieuwe eBook zijn van harte welkom in de reacties of via de mail.
Als ik weet hoe ik hem door kan verkopen gaat hij er uit tegen elk aannemelijk bod.

p.s. ik heb bol.com en waterstone.com zojuist een mail gestuurd met de vraag hoe ik een bij hun aangeschaft boek kan doorverkopen. Als ik er een reactie op krijg laat ik dat hier weer weten.

sep 172009
 


Bekijk de video op YouTube

Echo360 is een leverancier van software/hardware voor het vastleggen van colleges/presentaties. In Nederland zijn ze tamelijk onbekend en ik moet bekennen dat ik ook geen idee heb hoe groot hun installed base wereldwijd is (maar dat is ook van concurrenten zoals MediaSite en P2G heel moeilijk te achterhalen).

Een ding heeft me echter wel altijd verbaasd. Als je naar de Echo360-website ging, dan was daar alleen wat algemene informatie te vinden. Niet veel achtergrondinformatie, geen tips over het gebruik van het product en al helemaal geen mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere gebruikers van het systeem.

Gelukkig lijkt Echo360 daar nu verandering in te willen brengen met de introductie van de lecturecapture.com. De site bevat een blog waar nu al een aantal auteurs aan bijdragen (kun je zelf ook doen blijkbaar), forums rond technische en minder technische onderwerpen, informatie over waar en wanneer het bedrijf op beurzen en conferenties te vinden is. Kortom alles wat je zou willen weten, lezen en vragen. Of zelf bijdragen.

De start ziet er best aardig uit, ik denk dat het onderdeel “Lecture Capture Resources” zeker ook voor niet-klanten interessant is omdat je daar (verwijzingen naar) bronnen vindt die niet specifiek over Echo360 gaan.
Helaas is het niet zo dat ze altijd de documenten zelf ontsluiten, zo kwam ik in dit geval net als anders bij een betaal-site uit, maar het is een interessante verzameling bronnen (ik kende ze zeker nog niet allemaal).

Ik heb me aangemeld en ben benieuwd hoe deze site/community zich verder ontwikkeld.

 Reacties uitgeschakeld voor Echo360 start communitysite over lecture capturing  Tags: