ClassMate PC – de software

Classmate PC (foto door: PiAir (Old Skool))

Na de post afgelopen dinsdag met mijn eerste indrukken van de ClassMate PC, vandaag een overzicht van de op de ClassMate PC meegeleverde software. Daarbij moet ik een slag om de arm houden aangezien de configuratie uiteindelijk nog wat kan afwijken. Skool Automatisering levert de systemen in Nederland uit en mogelijk vinden er nog wijzigingen in de beschikbaar gestelde software plaats. Ik bespreek nu de software die op ‘mijn’ Classmate systemen geïnstalleerd stond en een aantal applicaties die er niet op stonden maar die ik er op getest heb.

Uit de documentatie die ik bij de ClassMate PC kreeg bleek dat er meer leveranciers bezig zijn met (het ontwikkelen) van software die in verschillende onderwijskundige settings handig kunnen zijn op de ClassMate PC. Bijvoorbeeld in combinatie met een aanwezig digitaal schoolbord waarbij de Classmate PC bijvoorbeeld als stemkast kan dienen of waarbij opdrachten en uitwerkingen uitgewisseld kunnen worden tussen de leerlingen en de leerkrachten.
Maar dat heb ik in deze setting niet kunnen testen. Ik hoop dat de scholen die daarmee aan de slag gaan hun ervaringen erover ook online zetten.
Op de ClassMate meegeleverde software

Blue Dolphin Schil
Blue Dolphin (foto door: PiAir (Old Skool)) Blue Dolphin (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: Eenvoudig toegang bieden tot de belangrijkste programma’s op een manier die ook op een klein touchscreen goed werkt
Goed: Het werkt, ook mooi is de optie om het scherm even uit te zetten (weer aan met één klik)
Minder goed: Het blijft gewoon een schil over het besturingssysteem, alle ‘enge’ zaken zijn nog gewoon beschikbaar.

Quick Launcher
Quick Launcher (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: Vergelijkbaar met Blue Dolphin
Goed: Met Blue Dolphin beschikbaar weet ik niet wat de meerwaarde van de Quick Launcher is
Minder goed: Beetje overbodig als je Blue Dolphin hebt.

Easy Network Manager
Network manager (foto door: PiAir (Old Skool)) Scan for networks (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: Eenvoudig verbinding maken met het draadloos internet.
Goed: Grafisch overzicht van sterke en minder sterke netwerken.
Minder: Fontys gebruikt WPA in combinatie met TKIP en certificaten; kan ik niet instellen dus moet ik toch gebruik maken van de standaard Windows instellingen. Echter, nu probeert hij elke keer met “guest” profiel verbinding te maken en krijg ik dus de melding dat er geen verbinding mogelijk was terwijl Windows al lang en breed verbinding had.
Taal: o.a. Engels (geen Nederlands)

ArcSoft WebCam Companion
Arcsoft Webcam Companion (foto door: PiAir (Old Skool)) Arcsoft WebCam Companion (foto door: PiAir (Old Skool)) Arcsoft WebCam Companion (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: Foto’s en video’s opnemen van de webcam en die bewerken
Goed: Webcam kan 180 graden rond draaien, dus ook met de webcam naar buiten om foto’s en filmpjes te maken
Minder: Maximale resolutie webcam is 640×480, bij hogere resolutie (1280×1024) alleen foto’s; automatische belichting en scherpstelling niet goed, erg moeilijk om acceptabele foto’s en filmpjes te maken. Zie ook het vergelijkend materiaal van de Canon IXUS.
Taal: allen Engels (niet aanpasbaar)

FBReader
FBReader (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: Lezen van ePUB en Mobi bestanden
Goed: Veel instelmogelijkheden, lettertype op gewenste formaat in te stellen, achtergrondkleur, letterkleur etc allemaal aan te passen. Prettig bladeren met vinger (klik beneden aan pagina is vooruit, boven aan pagina is terug)
Minder goed: Zwaarder dan “gewone” eBook reader, minder goed leesbaar in fel licht, achterkant niet “plat” dus schuin lezen bij liggen op tafel; geen optie om aantekeningen te maken in FBReader, standaardinstellingen niet optimaal (dus wel even aanpassen voor jezelf)
Taal: alleen Engels (niet aanpasbaar, wel taal van document)

Foxit Reader
Foxit Reader Classmate Edition (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: Lezen van PDF documenten
Goed: Automatisch scrollen
Minder goed: Zoomen een stuk moeilijker dan bij ePUB (maar wel noodzakelijk om tekst van A4 PDF enigzins leesbaar te maken), knoppen op balk voor bladeren.
Taal: o.a. Engels (geen Nederlands)

Artrage
Artrage 2 (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: Tekenen en schilderen
Goed: Mooie interface en applicatie; lijkt net echt schilderen
Minder goed: Afwijkende interface, alleen voor tekenen, geen bewerking van foto’s en ‘gewone’ afbeeldingen.
Taal: Engels (niet aanpasbaar)

VisionObjects Pen Input
Vision Objects Pen Input (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: Handgeschreven tekst invoeren
Goed: Handig omdat je dan niet altijd het toetsenbord hoeft te gebruiken.
Minder goed: Standaard wordt geen Nederlandse herkenning geïnstalleerd.

Evernote
Evernote (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: vastleggen van teksten, foto’s, afbeeldingen, clips van websites, aantekeningen
Goed: gratis, online en van thuis uit bereikbare verzamelmap
Minder goed: Evernote lijkt niet echt gericht op basisonderwijs, meer voortgezet onderwijs en hoger onderwijs
Taal: Engels

Intel Power Management
Power Manager (foto door: PiAir (Old Skool)) Intel Power Manager (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: beheer van de accu
Goed: Duidelijk aangegeven hoe lang je nog tijd over hebt, ook hoe lang het nog duurt voordat de accu weer opgeladen is. Duidelijke indeling en overzicht van gevolgen van keuzes voor prestaties en stroomverbruik. Mogelijkheid om in een profiel het netwerk uit te schakelen om zo de accu langer mee te laten gaan.
Minder goed: geen

Inter Education Admininstration USB Generation Tool
USB Generation Tool (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: backup maken van systeem op USB stick van 4 of 8GB; optie om backup weer te restoren
Goed: Met zo’n backup kun je eenvoudig een backup terug plaatsen als het systeem niet meer werkt
Minder goed: Nogal basic, het is alles of niks, het backuppen of herstellen van bijvoorbeeld alleen de bestanden is niet mogelijk, voor bestanden is een andere tool beschikbaar.

Quick Controller
Quick Controller (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: Toegang tot scherminstellingen, audio-instellingen, schermcalibratie
Goed: belangrijkste functies bij elkaar
Minder goed: Geen; de audiofuncties zitten alleen onder toetsencombinaties op het toetsenbord, snel uitzetten van het geluid is zo iets wat meerdere toetsen vergt.

My Storage Application
MyStorage applicatie (foto door: PiAir (Old Skool)) Doel: Backuppen en restoren van databestanden
Goed: Zo’n tool moet standaard bij elke computer zitten; kan ook automatisch elke dag backuppen
Minder goed: Had samengevoegd kunnen/moeten worden met USB tool.

Browsen met Internet Explorer 7
Doel: Browsen op internet
Goed: Je hebt gewoon een browser nodig
Minder goed: Niet mis mee eigenlijk. Natuurlijk je kunt liever Firefox, Chrome of Safari willen gebruiken, maar dan kun je die gewoon installeren.
Taal: instelbaar ook Nederlands

Andere op de ClassMate bekeken software

Open Office 3.1
Er stond geen tekstverwerkingsprogramma op de ClassMate PC geïnstalleerd. En dat zal voor veel basisschoolleerlingen een gemis zijn. Want werkstukken worden meer en meer in Word gemaakt en in klassen met een digitaal schoolbord is het geven van een presentatie met behulp van PowerPoint ook geen uitzondering meer.
Als het, om de kosten van het systeem laag te houden, geen geld mag kosten, dan zou ik toch in ieder geval Open Office 3.1 verwachten als standaard applicatie op het systeem.

Skype
Skype (foto door: PiAir (Old Skool)) Webcams en videoconferencing in combinatie met jonge kinderen roepen bij veel mensen angstgevoelens en beelden van engen mannen die online vertoeven op. Toch is het Skypen met opa en oma of met zieke vriendjes voor veel kinderen een feest en iets waar je ze nog oprecht verbaasd over kunt krijgen.
Dat kan en wil je ook op deze Classmate PC. De webcam is dan wellicht niet zo schitterend voor het maken van video-opnames of foto’s, hij voldoet prima voor een Skype sessie. En als je afspraken maakt over het toevoegen van contactpersonen en de instellingen van contact kunnen maken beperkt tot die contactpersonen dan is het een prima en veilige toevoeging.

Google Earth
Google Earth (foto door: PiAir (Old Skool)) Ook Google Earth spreekt erg aan en draait zonder problemen op de Classmate PC. Installeren dus zodra je de kans krijgt.

Live video kijken
Live Video (foto door: PiAir (Old Skool)) Ook online video is geen probleem voor de ClassMate PC. Ik moest Silverlight (laten) installeren voordat ik de live stream van de NOS kon bekijken, maar ook schermvullend was dat prima te volgen via mijn Wifi-netwerk.

Active Inspire en SMART Notebook
Active Inspire Personal Edition (foto door: PiAir (Old Skool)) SMART Notebook SE (foto door: PiAir (Old Skool)) Ik heb ook de software voor het Activeboard en SMARTboard geïnstalleerd. In beide gevallen merkte ik geen problemen voor wat betreft het laten werken ervan.

Samenvattend
Veel van de software die nu meegeleverd wordt met de ClassMate PC is Engelstalig. Dat is voor gebruik in het basisonderwijs een beetje raar en niet logisch. Ook digital natives van die leeftijd hebben meer problemen met Engelstalige software.
De Blue Dolphin skin is mooi en handig. Maar het is en blijft een schil. Standaard wordt de toegang tot “de achterkant” niet afgeschermd. Dat betekent wat je wat dat betreft dezelfde zaken tegen kunt komen als bij een “gewone” laptop. Tijdens de afgelopen dagen kreeg ik al een update van Internet Explorer van versie 7 naar versie 8 en een update voor Evernote aangeboden. Zinvolle updates, maar die wil je niet laten verschijnen als er kinderen mee aan het werk zijn.
Dat is af te vangen met aanvullende beheerssoftware, maar het is nu standaard nog niet het geregeld.

Tegenvallend vond ik Foxit Reader als PDF reader in tablet modus. FBReader had als fijne optie dat je door onder aan de pagina te klikken (kon met je vinger) kon doorbladeren naar de volgende pagina en door boven aan de pagina te klikken ging je terug naar de vorige. Dat was een gemis bij Foxit Reader waarbij je steeds een zwevend menu in beeld moest houden om te kunnen bladeren.

Ik kon het overigens niet laten, het wordt dan officieel nog wel niet ondersteund, maar het werkt wel:
Windows 7 (foto door: PiAir (Old Skool)) Geen uitgebreide test mee gedaan, maar het “voelt” niet langzamer dan met XP.

[disclosure] De Classmate PC is beschikbaar gesteld door Skool Automatisering in Eindhoven. Ik ben niet verbonden aan Skool Automatisering en schrijf deze berichten (net als altijd) op persoonlijke titel. Ik ontvang geen vergoeding (financieel of anderzijds) voor het schrijven en plaatsen van deze berichten over de Classmate PC.