Live video streamen met de iPhone 3GS

Qik mobile (foto door: PiAir (Old Skool))

Het was een van de meest besproken nieuwe features van de iPhone 3GS: de camera was niet alleen wat beter geworden, maar je kon nu ook video opnemen zonder dat je daarvoor een jailbreak moest uitvoeren.
En inderdaad, het is nu heel eenvoudig om een filmpje op te nemen dat je dan rechtstreeks naar YouTube kunt doorsturen. Naar Flickr mailen gaat nog niet helemaal goed, daar wordt nog aan gewerkt. Voor video naar Twitter is er Tweet Reel, dus ook daar kun je mee vooruit.

Grote ontbrekende was en is op dit moment de mogelijkheid om live video te versturen vanaf de iPhone.
Daarvoor moet je nog steeds een jailbreak uitvoeren zodat je via Cydia (een alternatief voor de normale Apps Store) een van de beschikbare oplossingen kunt installeren.

Je hebt dan de keuze uit drie aanbieders, waar er helaas op dit moment maar eentje van werkt op mijn iPhone 3GS
* Ustream Mobile
Ik ben een fan van ustream. Ze bieden al een tijd een stabiel platform aan waarmee je eenvoudig en met best hoge kwaliteit direct live kunt streamen. Ze hebben ook een applicatie voor de iPhone, maar helaas blijkt die op dit moment niet te werken. Wachten op een update dus.

* Flixwagon
Ik heb nog geen ervaring met Flixwagon, maar ook zij hebben een streaming applicatie via Cydia. maar ook die werkt op dit moment niet.

* Qik
Ik weet niet of ze de grootste zijn als het gaat om echt mobiel streamen. Qik timmert hard aan de weg als het gaat om het ook via de officiële wegen beschikbaar krijgen van hun streaming toepassing. Zie bijvoorbeeld dit filmpje met uitleg over de toepassing en deze twitter-petitie daarover.

Hoe dan ook hun iPhone applicatie werkt ook op de iPhone 3GS (nu nog met de voorwaarde dat die van een jailbreak is voorzien).
Je kunt mijn filmpjes hier vinden. Kwaliteit is wazig, maar dat komt deels ook omdat het niet zo vroeg op de avond was en het een opname is van het beeldscherm van mijn laptop.

Ik kan me voorstellen dat AT&T in de VS en ook T-Mobile in Nederland niet staan te springen om allemaal videostreamende iPhone gebruikers. Maar gebruikers van andere telefoons kunnen en mogen dat nu ook via Qik, dus Apple hou op met die flauwekul en sta ze gewoon toe via de officiële weg!