Nee, niet echt natuurlijk, alleen in Second Life. Dat is een stuk minder dramatisch, maar wel heel vervelend voor de betrokkenen.
De gemeente Zoetermeer had/heeft een eiland in Second Life. Daar deden ze niet zo heel veel meer mee, het bleek toch meer tijd te kosten dan verwacht en het aantal spontane bezoekers viel tegen.
Ze hadden voor het beheer en realisatie van hun eiland een bedrijf, DNB Media BV, ingeschakeld.
Die vroegen daarvoor 300 euro per maand en in ruil daarvoor zouden ze dan ook de huur van het eiland aan Linden Lab betalen.
Het was de bedoeling dat Zoetermeer het eiland zou overdoen aan het bedrijf Virtuateq.
Helaas blijkt nu dat DNB Media BV met de noorderzon vertrokken is. Het bedrijf bestaat niet meer en niemand weet waar de betrokkenen naar toe zijn. Wel is duidelijk dat ze al een tijdje geen geld meer aan Linden Lab betaald hebben. Normaal gesproken is het dan zo dat Linden Lab het eiland verwijderd. Of dat nu ook gebeurt is nog niet duidelijk, het artikel op re.Public wekt wel die indruk, maar ik neem aan dat Zoetermeer inmiddels ook contact zoekt met Linden Lab. Zal ze dan waarschijnlijk wel het betalen van de achterstallige bedragen kosten.
Ook vervelend is dat de objecten op het eiland nu niet doorgegeven kunnen worden. Eigendom is in Second Life tamelijk strak geregeld, dat is gekoppeld aan een avatar of aan een groep. Volgens het bericht bestaan de avatars waarvan de objecten zijn niet meer. En dan wordt het moeilijk om ze door te geven.
Moraal van dit verhaal is dat je heel goed moet blijven opletten met het eigendom van online/elektronische/virtuele zaken.
Dat geldt niet alleen voor eilanden in Second Life. Als het een softwarebedrijf is dat een programma voor je gemaakt heeft en dan opeens verdwenen is? Ja, dan heb je wel een kopie van de software, maar wie heeft de broncode?
Of als je een website laat ontwikkelen, wie heeft dan het eigendom van de domeinnaam? En de toegang tot de server?
En hoe zit dat bij gebruik van een web 2.0 dienst? Ook die kunnen er mee ophouden.
Uitbesteden van werk betekent niet dat je kunt ophouden met zelf nadenken en regelen.
Ik snap heus wel dat de betrokkenen bij de gemeente Zoetermeer vertrouwen in dit bedrijf hadden en er helemaal niet bij stil gestaan hadden dat het bedrijf opeens zou verdwijnen.
Ik kan me zelfs voorstellen dat je het in sommige gevallen een aanvaardbaar risico vindt. Als het dan ook maar een bewust risico is.
Met dank aan Willem Karssenberg voor de tip/link.
De gemeente Zoetermeer heeft t/m maart huur betaald voor de regio en tot die tijd is deze ook gewoon toegankelijk geweest.