Microsoft Office installeren op je Netbook.

EEEPC 901 met 19 inch monitor (foto door: PiAir (Old Skool))

Het is een vraag die ik de laatste tijd een paar keer kreeg, dus vond ik het wel handig om het antwoord even in een blogpost vast te leggen. De vraag is: “Ik heb een netbook gekocht en wil nu Office installeren, maar de netbook heeft geen CD/DVD-speler. Hoe doe ik dat?“.
Er zijn een aantal opties voor wat betreft het installeren van software die op DVD/CD geleverd wordt.
De eerste twee gaan er vanuit dat je een USB-stick hebt die in ieder geval groot genoeg is om de inhoud van de DVD/CD te bevatten. Maar gezien de steeds goedkoper wordende USB-sticks valt dat reuze mee, voor zowel Office 2003 als Office 2007 heb je aan een stick van minimaal 1GB voldoende.

Optie #1 – kopiëren
De eerste optie die je bij een CD kunt proberen is het kopiëren van de hele inhoud van de CD naar een map op de USB-stick.
Je stopt daarna de USB-stick in de netbook en start het setup-programma daar vanaf.
Ik moet bekennen dat ik niet weet hoeveel CD’s of DVD’s niet op die manier willen installeren. Ik vind het zelf niet de meest prettige manier omdat ik dan een hele mappenstructuur en een heleboel losse bestanden op de stick heb staan. Ik gebruik zelf daarom meestal optie #3

Optie #2 – Externe DVD brander
Deze optie kost geld, maar afhankelijk van hoe handig je jezelf acht én de vraag of je ook DVD’s wilt kunnen branden vanaf je netbook, kan dat goed besteed geld zijn.

Je kunt namelijk voor niet veel geld een externe DVD-brander kopen. Die leest CD’s en DVD’s en brandt ze ook. Hoef je dus niets te kopiëren, je sluit de speler aan, stopt de CD er in en klaar. Ook handig voor bijvoorbeeld straks de upgrade naar Windows 7 als je moet/wilt booten van de DVD.
Er zijn ongetwijfeld meer opties, ik noem hier even een van de goedkoopste die ik gezien heb: Slimline Externe DVD+/-Rewriter.
Hij kost 44,99 euro, is plat en kan zelfs zonder externe voeding werken (heb je wel 2 USB poorten in gebruik in plaats van 1). Alternatieve branders waar je zelf ervaring mee hebt zijn welkom in de reacties!

Optie #3 – Daemon Tools Lite
De derde optie is een variant op optie #1 en is de optie die ik gebruik. Het vergt het installeren van een extra tooltje genaamd Daemon Tools Lite.
Let op! Je moet de gratis Lite versie hebben, meer heb je hiervoor ook niet nodig. Het gebruik gaat dan als volgt:

Ik maak op een computer/laptop die wel een DVD speler heeft met Nero Burning ROM eenmalig een ‘image’ van de CD/DVD.
Nero Burning ROM - Klik voor grotere versie Die image zet ik dan op een USB-stick of op de netwerkschijf die ik thuis in gebruik heb.

Na installatie en opstarten van Daemon Tools Lite nestelt die zich in de systeemtray.
Vanuit dat menu kan ik dan het gemaakte image ‘mounten’.
daemon tools - Klik voor grotere versie
In mijn explorer venster verschijnt de CD/DVD dan weer alsof het gewoon een CD/DVD is die in een (virtuele) speler zit.

Deze laatste optie is/lijkt wat omslachtiger, maar het is er eentje die ook handig is bij computers die wél een DVD speler hebben.
Zo gebruik ik het op onze eigen laptop voor de spellen die onze kinderen er op spelen. Die hebben meestal namelijk een CD nodig en ik had geen zin om steeds CD’s te wisselen als ze een spel willen starten.
Ik heb daar ook eerst images aangemaakt van de spellen, die via Daemen Tools gemount en toen geïnstalleerd.
Omdat Daemon Tools ook een commandline optie heeft heb ik nu snelkoppelingen gemaakt voor de spellen die eerst de benodigde image mounten en dan het spel starten.
Werkt prima.

Andere opties?
Heb jij een andere, betere, snellere, manier om programma’s van CD/DVD te installeren op je netbook? Ik hoor het graag in de reacties!

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
13 jaren geleden

Mooie tip, waarvoor dank!
Ik heb nog wel een alternatief om MS Office op een netbook te draaien:
Een van mijn collega’s van de dienst ICT kwam onlangs met een <b>portable versie</b> van (het complete!) Office 2007 op usb stick.
Starten vanaf de stick duurt even, maar als het eenmaal draait loopt het als een zonnetje. Volgens mij zo illegaal als wat, maar het werkt wel!

rob
rob
13 jaren geleden

optie 4:
Koop een downloadversie via Slim

Floirna
Floirna
13 jaren geleden

Ik heb ooit via optie 1 (usb stick) office 2007 op de samsung nc10 ge"installeerd. Werkte perfect en office draait als een zonnetje (wel een 2GB geheugenbankje erin gezet meteen na aankoop.) Ook Photoschop CS4 draait dan lekker.

Raymond
13 jaren geleden

Ik gebruik dezelfde methodiek (3) maar dan met Magicdisc

Op mijn netbook staat echter, net als bij Willem, een volledig illegale portable versie van Office 2007 omdat ik 2 exemplaren kopen wel voldoende vond voor mijn desktops.