jun 182009
 
EEEPC 901 met 19 inch monitor (foto door: PiAir (Old Skool))

Het is een vraag die ik de laatste tijd een paar keer kreeg, dus vond ik het wel handig om het antwoord even in een blogpost vast te leggen. De vraag is: “Ik heb een netbook gekocht en wil nu Office installeren, maar de netbook heeft geen CD/DVD-speler. Hoe doe ik dat?“.
Er zijn een aantal opties voor wat betreft het installeren van software die op DVD/CD geleverd wordt.
De eerste twee gaan er vanuit dat je een USB-stick hebt die in ieder geval groot genoeg is om de inhoud van de DVD/CD te bevatten. Maar gezien de steeds goedkoper wordende USB-sticks valt dat reuze mee, voor zowel Office 2003 als Office 2007 heb je aan een stick van minimaal 1GB voldoende.

Optie #1 – kopiëren
De eerste optie die je bij een CD kunt proberen is het kopiëren van de hele inhoud van de CD naar een map op de USB-stick.
Je stopt daarna de USB-stick in de netbook en start het setup-programma daar vanaf.
Ik moet bekennen dat ik niet weet hoeveel CD’s of DVD’s niet op die manier willen installeren. Ik vind het zelf niet de meest prettige manier omdat ik dan een hele mappenstructuur en een heleboel losse bestanden op de stick heb staan. Ik gebruik zelf daarom meestal optie #3

Optie #2 – Externe DVD brander
Deze optie kost geld, maar afhankelijk van hoe handig je jezelf acht én de vraag of je ook DVD’s wilt kunnen branden vanaf je netbook, kan dat goed besteed geld zijn.

Je kunt namelijk voor niet veel geld een externe DVD-brander kopen. Die leest CD’s en DVD’s en brandt ze ook. Hoef je dus niets te kopiëren, je sluit de speler aan, stopt de CD er in en klaar. Ook handig voor bijvoorbeeld straks de upgrade naar Windows 7 als je moet/wilt booten van de DVD.
Er zijn ongetwijfeld meer opties, ik noem hier even een van de goedkoopste die ik gezien heb: Slimline Externe DVD+/-Rewriter.
Hij kost 44,99 euro, is plat en kan zelfs zonder externe voeding werken (heb je wel 2 USB poorten in gebruik in plaats van 1). Alternatieve branders waar je zelf ervaring mee hebt zijn welkom in de reacties!

Optie #3 – Daemon Tools Lite
De derde optie is een variant op optie #1 en is de optie die ik gebruik. Het vergt het installeren van een extra tooltje genaamd Daemon Tools Lite.
Let op! Je moet de gratis Lite versie hebben, meer heb je hiervoor ook niet nodig. Lees verder….