Een externe harde schijf met FAT32 formateren in Windows XP

Swissknife - Klik voor grotere versie

Afgelopen week schreef ik over het maken van een backup van de schijf in mijn Freecom Netwerk Mediaplayer waarna ik hem leeg gemaakt heb zodat hij op de post kan terug naar Western Digital.
Vandaag kwam de vervangende schijf binnen van Western Digital. Die schijf, 500GB, was nog niet geformatteerd. Om hem te kunnen gebruiken moest ik hem als FAT32-schijf formatteren. Maar toen ik de Freecom aan mijn laptop aangesloten had, zag ik de schijf eerst helemaal niet verschijnen. Terwijl ik zeker wist dat ik hem goed aangesloten had.
Pas toen ik er aan dacht bij ‘Computer Management’ en daar naar ‘Schijfbeheer’ te gaan zag ik de harde schijf die nog niet geïnitialiseerd was.

Na initialisatie moest de schijf nog geformatteerd worden. Daarbij zag ik in Windows XP echter alleen een optie om de schijf als NTFS-schijf te formatteren. Voor een interne harde schijf is dat prima. Maar voor de Freecom zou dat niet gaan werken. Die zou de schijf dan niet kunnen beschrijven.

Na nog een keer online zoeken kwam ik bij deze pagina met uitleg en een verwijzing naar Swissknife terecht. Daarmee kun je vanuit Windows XP wel eenvoudig (o.a.) een harde schijf als FAT32-schijf formatteren. Dat ging heel snel en eenvoudig via grafische interface.

Inmiddels staat Teracopy al weer eventjes te stampen (nog ruim 5 uur te gaan) om de data van de backupschijf terug te zetten op de nieuwe schijf.

De oude schijf zit in de doos die Western Digital gebruikt heeft om de nieuwe schijf op te sturen en gaat maandag retour.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Henkei
Henkei
13 jaren geleden

Swissknife is een mooit tooltje. Raar wel dat windows niet meer als fat32 kan formatteren. Nadeel van fat32 is wel dat je bestanden maximaal 4gb groot kunnen zijn.

Hier wordt een leuk tooltje beschreven voor backup naar externe harde schijf