mei 222009
 
“After a vote by its Board of Trustees and its community at large, the Wikimedia Foundation has announced that its projects will move their primary licensing from the GNU Free Documentation License (GFDL) to the Creative Commons Attribution/Share-Alike License (CC-BY-SA). And that includes ‘the free encyclopedia anyone can edit.'”

(bron)

Wikipedia gaat het gebruik van de Creative Commons licentie BY-SA voor haar materiaal toestaan. Die aanpassing maakt het gemakkelijker te mixen met ander materiaal dat van een Creative Commons licentie voorzien is en vice versa. En dat is natuurlijk goed nieuws.

Dat geldt overigens niet voor het materiaal dat ik beschikbaar stel. Dat is namelijk voorzien van een BY-NC-SA licentie.
Waar Wikipedia commercieel gebruik zonder aanvullende toestemming wél toestaat is dat bij de door mij gekozen licentie niet het geval. Het is overigens een veel gebruikte vorm van de Creative Commons licentieset. Dus ook iets om op andere plekken in de gaten te houden.

Overigens is er niets dat mij verbiedt om materiaal, mocht dat logisch zijn onder de ruimere BY-SA licentie beschikbaar te stellen. Maar ik zie in deze verandering van Wikipedia nog geen directe aanleiding om de licentie voor alles nu aan te passen.

mei 222009
 
Swissknife - Klik voor grotere versie

Afgelopen week schreef ik over het maken van een backup van de schijf in mijn Freecom Netwerk Mediaplayer waarna ik hem leeg gemaakt heb zodat hij op de post kan terug naar Western Digital.
Vandaag kwam de vervangende schijf binnen van Western Digital. Die schijf, 500GB, was nog niet geformatteerd. Om hem te kunnen gebruiken moest ik hem als FAT32-schijf formatteren. Maar toen ik de Freecom aan mijn laptop aangesloten had, zag ik de schijf eerst helemaal niet verschijnen. Terwijl ik zeker wist dat ik hem goed aangesloten had.
Pas toen ik er aan dacht bij ‘Computer Management’ en daar naar ‘Schijfbeheer’ te gaan zag ik de harde schijf die nog niet geïnitialiseerd was.

Na initialisatie moest de schijf nog geformatteerd worden. Daarbij zag ik in Windows XP echter alleen een optie om de schijf als NTFS-schijf te formatteren. Voor een interne harde schijf is dat prima. Maar voor de Freecom zou dat niet gaan werken. Die zou de schijf dan niet kunnen beschrijven.

Na nog een keer online zoeken kwam ik bij deze pagina met uitleg en een verwijzing naar Swissknife terecht. Daarmee kun je vanuit Windows XP wel eenvoudig (o.a.) een harde schijf als FAT32-schijf formatteren. Dat ging heel snel en eenvoudig via grafische interface.

Inmiddels staat Teracopy al weer eventjes te stampen (nog ruim 5 uur te gaan) om de data van de backupschijf terug te zetten op de nieuwe schijf.

De oude schijf zit in de doos die Western Digital gebruikt heeft om de nieuwe schijf op te sturen en gaat maandag retour.