Doe groen: zet je deurbel eens wat vaker uit!

“Neem de deurbel. Een gemiddelde deurbel tringt maar een half uur per jaar, maar hij staat wel continu aan. Europa heeft tweehonderd miljoen bellen, daarvoor staan twee energiecentrales 24 uur per dag co2 de lucht in te blazen. Als je nou eens alle apparaten uitzet als je ze niet gebruikt. Dan ben je niet alleen groener, maar bespaar je ook nog zo’ tachtig tot honderd euro per jaar aan energiekosten.”

(bron)

Ik vind het een briljant idee: zet je deurbel uit als hij niet gebruikt wordt. :-)
Meer serieus: van mij zouden ze mogen verplichten dat elk apparaat een ‘uit’ stand heeft die er dan ook daadwerkelijk voor zorgt dat er geen energie verbruikt wordt. En ook aan de ‘standby’ stand van apparaten die op bepaalde momenten automatisch in actie moeten komen (denk aan een videorecorder, de UPC Moviekachel, of een deurbel) zouden grenzen gesteld moeten worden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
13 jaren geleden

Wat betreft die deurbel kan dat natuurlijk heel simpel: gewoon een 220 volt drukschakelaar bij de voordeur monteren die de trafo aanzet waar de deurbel op gemonteerd is. Op die manier gebruik je alleen stroom voor de bel als dat nodig is.
Heeft niemand daar ooit aan gedacht? Dan ga ik daar bij deze patent op aanvragen!

Pierre
13 jaren geleden

Helaas WIllem,

Ook over deurbellen en het energieverbruik ervan wordt al lang nagedacht.
Zie bijvoorbeeld deze discussie over de door jou voorgestelde schakeling, maar dan elektrisch. Conclusie van de mensen die reageren: niet rendabel.

Hier zie je een uitgebreide beschrijving van het zuiniger maken van een deurbel die drie knoppen moet aansturen. De verwachte besparing daar is 19,7 kWh per jaar. Dat blijkt gezien de gegevens hieronder heel fors te zijn.

Beste voorstel is namelijk natuurlijk terug naar de mechanische deurbel, met een besparing van (blijkbaar) 9,9 kWh per jaar.

Maar die 9,9 kWh per jaar is een besparing die je financieel zeker niet zult voelen. Ga je namelijk uit van 25 eurocent per per kWh, dan komt dat neer op 2,45 euro per jaar. Dan heb ik een paar andere apparaten waarmee ik heel wat meer energie kan besparen door ze uit te zetten.

sia vogel
sia vogel
13 jaren geleden

Nog handiger: ik heb geen deurbel en toch komt alles altijd binnen en aan enzovoort :-).