Little Brother: Frustratie omzetten in iets positiefs

Little Brother - Klik voor grotere versie

Een paar weken geleden verwees ik al naar het boek Little Brother van Cory Doctorow.
De eBook-versie daarvan is gratis van deze site te downloaden. Ik heb hem in één ruk uitgelezen (ok, verdeeld over een paar dagen) op mijn BeBook reader. Het is een spannend boek, fictie, maar met een belangrijke en op dit moment zeer relevante boodschap.

Het einde van het boek bevat een aantal verwijzingen naar andere boeken (o.a van Neal Stephenson) die de auteur het lezen waard vind en ik ging uiteraard meteen op zoek.
Helaas, ook hier weer het bekende verhaal: de eBooks zijn even duur of nauwelijks goedkoper dan de versie op papier. Ik heb ze uiteindelijk wel besteld, op papier via Amazon.de :-(
Een reden temeer dus om het voor Little Brother zelf anders te doen. Ik heb de eBook versie gratis gekregen en gelezen. Ik hoef de versie op papier helemaal niet.
Maar de auteur heeft wel een pagina opgezet waarbij mensen uit het onderwijs kunnen aangeven dat ze in aanmerking willen komen voor een exemplaar van het boek op papier. En dus is mijn Amazon.com bestelling alsnog geplaatst en gaat er een exemplaar van het boek naar de Seattle Girls’ School (in Seattle).

Ik weet niet helemaal zeker of dit nou het in stand houden is van iets wat ik helemaal niet mee in stand zou moeten willen houden (boeken op papier), maar waar ik kan steun ik mensen die zoals Cory Doctorow op een positieve manier aan verandering van oude businessmodellen werken.

En dat kan ook door er nog maar eens extra reclame voor te maken, want zoals Cory zelf ook in zijn boek aanhaalt: Obscurity is a far greater threat to authors and creative artists than piracy (Tim O’Reilly 2002).

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Marcel de Leeuwe
13 jaren geleden

Ha Pierre,

Een interessante post die me prikkelt.

Sympathiek dat je het papieren versie van het boek hebt besteld en via het prachtige initiatief hebt bezorgd op een andere plek. Goed concept van de auteur.

Nou vermeldt de auteur dat ie niet zit te wachten op cash donaties omdat hij dat niet nodig heeft. Meteen vraag ik me dan af hoe dat moet met schrijvers die elke cent nodig hebben en minder bekend zijn.

De meeste schrijvers zal het niet veel uitmaken dat er een overstap gemaakt wordt naar digitale boeken maar volgens mij hebben ze dan wel een financieel probleem.

Jij merkt namelijk eigenlijk al op dat eBooks nauwelijks goedkoper zijn dan papieren boeken. Ik vind dat niet heel raar. Je merkt hierbij op dat dit ‘helaas’ zo is. waarom?

De waarde voor het boek zit toch in de inhoud? Voor jou en voor de schrijver. De kosten van papier en distributie zijn relatief laag. Dus zou het logisch zijn om een goed/normaal bedrag te betalen voor een eBook. Dit gebeurt toch ook voor muziek in de iTunes?

Of zit ik nu gevangen in een rare denkkronkel?

Pierre
13 jaren geleden

Hoi Marcel,

De auteur zegt niet dat hij het geld niet nodig heeft, maar hij wil niet om de uitgevers heen. Hij schrijft: "I appreciate their generous spirit, but I’m not interested in cash donations, because my publishers are really important to me. They contribute immeasurably to the book, improving it, introducing it to audience I could never reach, helping me do more with my work. I have no desire to cut them out of the loop."
Nu ik het boek via Amazon.com besteld heb krijgt hij gewoon zijn royalties en de uitgever krijgt ook zijn deel.

Nou heb ik geen verstand van uitgeven, maar ik ging er inderdaad vanuit dat de productie en distributie van boeken op papier een belangrijke kostenpost zijn in vergeleken met een eBook.
Zeker als je daarbij meeneemt de exemplaren van boeken die niet verkocht worden, de voorinvestering die het drukken met zich mee brengt, opslag, verzendkosten etc.

Ik ben heel wat eBooks tegen gekomen die zelfs duurder zijn dan de pBook versie. Dat klopt wat mij betreft dan dus helemaal niet. In het beste geval zou de auteur dan meer royalties krijgen, maar ik vrees dat dat niet zo is. Zie ook dit bericht met mijn ervaringen met het zoeken naar boeken.

Voeg daar aan toe dat de betaalde eBooks in de regel extra beperkingen hebben (‘kopiëren van tekst niet toegestaan, printen niet is toegestaan en uitlenen niet is toegestaan’) dan snap ik al helemaal niet waarom ik er meer of net zoveel voor moet betalen.

Ik ben het met je eens dat je de auteur eigenlijk voor de content zou moeten betalen. Maar wat dat betreft is de boekenmarkt ook op papier helemaal dol. Ik heb zojuist via amazon.de 6 boeken op papier besteld die allemaal tussen de 5 en 10 euro per stuk moesten kosten. Inclusief verzendkosten vanuit Duitsland gemiddeld 8 euro per stuk. Ik neem dan aan dat de productiekosten dus daar nog een stuk onder liggen. En dat bepaald ook mijn bereidheid om te betalen voor een eBook.

Die 8 euro is een stuk minder dan ik voor Little Brother betaald heb, maar het geeft wel de prijserosie aan op de boekenmarkt.
Je zult als auteur iets speciaals moeten doen om me meer te willen laten betalen. Dat het boek goed is, is op zichzelf dan niet meer voldoende. Je moet er voor zorgen dat ik dat boek ook lees, dat je boven de massa uitsteekt.

Als je dan mij als jouw ‘lezer’ bereikt, dan ben ik ook bereid om te betalen voor dat effect/gevoel, voor die ervaring.

Natuurlijk, er zijn ook genoeg mensen die het dan hoe dan ook gratis zullen willen hebben. Maar zoals de auteur ook zelf zei: hij wil liever meer mensen in de tent, dan er 100% zeker van zijn dat iedereen die in de tent is ook betaald heeft.

GH
GH
13 jaren geleden

hoi ik zoek een goeie ghostwriter heklaas weliswaar op budgetbasis, ben jij diegene die dit kan en wil? Dan hoor ik graag van je ! Het uitgeven is voor mij pas van later belang, kwam toevallig op deze site terecht bij t zoeken naar een ghostwriter…

GH
GH
13 jaren geleden

Sorry dacht dat emailadres erbij kwam dus dan maar even zo: wanneer je interesse hebt meldt dit aub in een berichtje op mijn hyves profiel dat is Slijkwitje bij voorbaat hartelijk dank

Pierre
13 jaren geleden

Beste GH,

Ik heb geen ervaring als ghostwriter, ben ook niet op zoek naar klussen op dat gebied. Maar wellicht dat er iemand anders hier meeleest en interesse heeft. Dan weten ze je te vinden.

janien
13 jaren geleden

eBooks: wat een interessant voorbeeld, Pierre!… Met de reactie van Marcel de Leeuwe en de ‘uitnodiging’ van GH erbovenop.

eBooks: ze zijn een hot topic in de pkranten en pmagazines de laatste weken n.a.v. Kindle. Overal kom ik ze tegen: sommige critici zien ze als een grote bedreiging, en uitgevers haasten zich om eBooks in de aanbieding te hebben. Anderen zien de nieuwe generaties al niets anders meer lezen …

Marcel de Leeuwe
13 jaren geleden

Hoi Pierre,

Dank voor je reactie. Ik ben het met je eens dat het raar is om méér te betalen voor een digitaal boek. Misschien zit daar de angst in dat je omzet verliest? Ik kan het ook niet plaatsen.

Wat betreft de verhouding productiekosten en overige (o.a. logistieke kosten): dat ligt voor elk boek weer anders. Wat ik zie is dat bij educatieve uitgaven een klein percentage gaat naar verzendkosten etc. en veel naar het proces. En daar zit bijvoorbeeld ook beelden bij die gekocht worden maar vooral erg veel tijd, reviewrondes etc. Ik weet niet hoe dit in andere markten is.

Je merkt dat er vanuit de aanbieders heel veel angst en onwennigheid zit. Het wordt hoog tijd dat die angst en terughoudendheid verdwijnt.

Overigens heb ik nog geen e-book reader dus koop nog steeds alleen papieren boeken en heb daar toch wel geld voor over. Helaas is de gemiddelde prijs die ik betaal toch hoger dan wat jij uitgeeft. Dan doe ik toch iets fout ;-)

Hartelijke groeten, Marcel