Gevecht tegen Internet Explorer 6 – Waarom?

IE6 - Klik voor grotere versie

Ik kwam de verwijzing vandaag een aantal keer tegen: op deze website kun je een script downloaden waarmee je op je eigen website/weblog kunt detecteren of iemand nog Internet Explorer 6 gebruikt.
Als dat het geval is, dan verschijnt er een balkje boven in het scherm, zoals je wel vaker ziet bij Internet Explorer, met de melding dat er een upgrade van een aantal onderdelen nodig is. Klik je daar op, dan kom je bij de downloadpagina van Microsoft waar op dit moment Internet Explorer 8 voor download beschikbaar is.

Ik snap het niet helemaal. OK, Internet Explorer 6 is blijkbaar een heel slechte browser. Ik kan me voorstellen dat je als computergebruiker er zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar daar zul je niet altijd iets over te zeggen hebben. Mijn werkgever ondersteund officieel ook nog steeds alleen die versie en voor mensen met een ‘standaard’ werkplek/laptop is upgraden niet mogelijk.

Vervelend voor hen, maar waarom zou ik me als website-eigenaar daar druk over maken? Waarom zou ik bezoekers persé die kant op willen hebben?
Natuurlijk, het kan zijn dat sommige delen van de site niet (meer) werken in Internet Explorer 6. Maar gaat dit ‘dwingen’ voor het bestwil van die ‘onwetende’ gebruikers van versie 6 niet wat ver?

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Antoine van Dinter
14 jaren geleden

Dan vind ik deze beter: http://justinhileman.info/articles/ie

Fred Zelders
14 jaren geleden

Helemaal met je eens Pierre.

’t Lijkt me bijzonder irritant als je dergelijke boodschappen krijgt gepresenteerd. EN zeker als je dat iedere keer overkomt als je op een bepaalde site komt.
Met een beetje pech jaag je je bezoekers er op deze manier mee weg.

Antoine van Dinter
14 jaren geleden

Ik heb een plugin gemaakt voor WordPress met een verwijzing naar Firefox: http://www.antoinevandinter.nl/weblog

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Antoine,

Kun je me nou ook uitleggen *waarom* je zo’n plugin een goed idee vindt? Persoonlijk vind ik het juist goed dat er een veelvoud van browsers is. En als iemand mijn weblog met IE6 wil bezoeken, dan moet hij/zij dat vooral doen. Ik kan niet 100% garanderen dat alles er dan altijd zo uitziet zoals ik dat bedoelt had. Maar dat geldt ook voor IE8, Opera 9, Safari 4 beta of andere browsers die ik niet uitgebreid getest heb op het ontwerp.

Ik zou er juist voor willen pleiten om een ontwerp te gebruiken waarbij het niet uitmaakt hoe (met welke browser) je het bekijkt.

Antoine van Dinter
14 jaren geleden

@Pierre

Ik vind het idee van zo’n plugin op zich een beetje kinderachtig. Ik vind de variant die daar dan op verzonnen is wel leuk, een verwijzing naar Firefox. Ik zie ook de problemen die jij noemt: je bent nu eenmaal niet altijd gemachtigd om een nieuwe versie van een browser te installeren. Zelf gebruik ik het meest FF, maar verder heb ik ook Safari, IE en Chrome geïnstalleerd. Wat de snelheid betreft vind ik Chrome echt verbluffend. Helaas zijn er daarvoor nog geen add-ons net als voor FF, dus mijn favoriete browser blijft FF. Volgens mij doet Microsoft het alleen maar omdat ze bang zijn, dat ze anders niet meer de grootste zijn, hoewel wanneer je de verschillende IE versies bij elkaar optelt, nog steeds het geval is.

Bart Hoekstra
Bart Hoekstra
14 jaren geleden

De reden waarom veel webmasters sterk tegen het gebruik van IE6 zijn is dat het ontwikkelen van websites voor IE6 een erg tijdrovend en lastig werk is. De meeste moderne browsers implementeren de code op een zo’n goede manier dat de verschillen tussen de browsers zéér minimaal zullen zijn. Maar IE6 is zo extreem out-dated dat het vereist dat je pagina’s speciaal voor die browser gaat maken.

Daarnaast is IE6 natuurlijk een onveiligere browser etc. etc. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.