DiggBar v.s. iCloud

Diggbar - Klik voor grotere versie

Of: hoe een reactie op de acties van het ene bedrijf onbedoelde gevolgen kunnen hebben voor een ander bedrijf.
Afgelopen week ontstond er ophef over de introductie van de DiggBar door Digg.com.
De DiggBar is een beetje vergelijkbaar met de wijze waarop een heleboel andere diensten het mogelijk maken om lange URLs te vervangen door kortere URLs. Handig voor mailberichten en Twitter berichten.

Ikzelf gebruik daar meestal TinyURL voor. Belangrijk verschil zit hem in de details van gebruik. De In tegenstelling tot TinURL, waarbij de bezoeker na het klikken op de link bij de oorspronkelijke URL terecht komt, blijft de url van Digg.com in beeld.

Bijvoorbeeld: http://tinyurl.com/cvpneo brengt je bij een Techcrunch bericht over de DiggBar en in de adresbalk van je browser zal na klikken op de link ook de techcrunch.com getoond worden.
Dit in tegenstelling tot: http://digg.com/d1npNz dat je bij datzelfde bericht brengt, maar met behoud van het digg.com adres in de adresbalk.

Nu ben ik van mening dat dit helemaal niet zomaar mag. Digg.com herpubliceert namelijk de content van de verschillende sites (kijk maar eens naar de bron van de pagina) via iframes en lang niet alle sites hebben een licentie die dat toe staat.
En daarnaast vind ik het een onwenselijk ‘naar zich toetrekken’ van het bezoekersverkeer.

Niet dat ik op dit moment écht veel last zou hebben van de Diggbar, er is nog nooit een bericht van hier op Digg.com verschenen. Maar toch.

Nou blijkt er een redelijk simpele oplossing te zijn voor dit soort ‘framers’. Het toevoegen van een klein stukje JavaScript aan het sjabloon van dit blog was voldoende om niet meer ‘in’ het frame van Digg.com getoond te worden.
Het zorgt er niet voor dat anderen de Diggbar niet meer kunnen gebruiken. Dat maakt me ook niet zoveel uit, dat moet iedereen zelf weten. Het zorgt er wel voor dat de balk verdwijnt en weer het oorspronkelijk adres getoond wordt.

Vervelend is echter dat er ook afgelopen weekend een nuttig gebruik van frames voorbij kwam. Willem Karssenberg verwees op zijn blog naar iCloud.com.
Daarmee kun je je browser omtoveren tot een virtuele online desktop. Een desktop inclusief, jazeker, browser. De browser van iCloud maakt echter gebruik van iframes om webpagina’s te laten zien. En als je dan naar mijn weblog hier komt, dan krijg je ook te maken met het stukje JavaScript dat er voor wil zorgen dat de pagina vrij breekt uit het iframe.

Een onbedoeld effect dus, maar voorlopig zie ik geen reden om het script te verwijderen of aan te passen. Het aantal iCloud-bezoekers zal waarschijnlijk nog lager zijn dan het aantal DiggBar-bezoekers.
Dus tenzij er geen andere ongewenste bijeffecten zijn van dit script, blijft het er voor nu.