Etherpad – Online tegelijkertijd aan een tekst werken

Etherpad - Klik voor grotere versie

Het was een valse start gisterenavond tijdens de sessie over Social Software die ik verzorgde. Ik had de deelnemers vooraf gevraagd, via het forum van de Moodle omgeving van de cursus, naar hun voorkennis rond de verschillende onderdelen van Social Software. En ik had ze daar tijdens de sessie aan verder willen laten schrijven.
Daarom had ik alle reacties tot dat moment samengevoegd in een “pad” op Ehterpad.com. Dat is een mooie online omgeving waar je gratis en zonder in te hoeven loggen een pagina kunt aanmaken die je samen, realtime kunt bewerken. Gewoon met z’n allen naar dezelfde URL (die automatisch voor je gegenereerd wordt) en starten.

Had ik natuurlijk wel goed de toelichting bij de site moeten lezen. Je kunt er namelijk op dit moment maar met maximaal 8 personen tegelijkertijd in bewerken. En er is helaas geen ‘alleen bekijken’ modus. Er waren gisterenavond meer dan acht computers en bij nummer negen kwam er een melding dat die geen toegang meer kreeg tot de pagina.
In groepjes van twee lukte het alsnog, maar het is wel even iets om in de gaten te houden.

Ik ben benieuwd welk prijsmodel het bedrijf gaat hangen aan versies die je zelf kunt hosten.
Dat zal van belang zijn voor de doorontwikkeling van de functionaliteit van Etherpad, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om toegang tot de pagina te beperken, een pagina weer te verwijderen, geavanceerde tijdlijnopties, én natuurlijk de mogelijkheid om met meer dan 8 personen tegelijkertijd te editen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pascal Van Hecke
12 jaren geleden

Ik heb het zelf nog niet in een real-life situatie uitgetest, maar misschien is dit bruikbaar: http://code.google.com/p/google-mobwr

Pierre
12 jaren geleden

Interessant. (nog?) niet zo snel en feature-rijk (geen kleuren/namen voor verschillende auteurs) als Etherpad, maar veelbelovend.