mrt 012009
 
Joffrey - Klik voor grotere versie

Vorig jaar schreef ik over de Joffrey’s Java Beta Tester waarbij een bedrijf succesvol buzz probeerde te genereren door bloggers gratis koffie aan te laten vragen.
Helaas heb ik de koffie nooit ontvangen, die zal zich iemand bij de douane goed hebben laten smaken vrees ik.
Toch wel jammer, ik blijk nog niet zo heel veel succes te hebben met het binnenslepen van artikelen om te testen (behalve als ik ze zelf koop).
Het hoeft geen koffie te zijn en natuurlijk komen ze na afloop retour (als het geen koffie is). Heb je een product en interesse? Laat het me weten!

 Reacties uitgeschakeld voor Flashback: Joffrey’s Java Beta Tester  Tags:

jQuery voor beginners

 Gepubliceerd door om 23:03  Tools
mrt 012009
 
jquery - Klik voor grotere versie

Als je mijn del.icio.us feed in de gaten houdt dan zul je daar de afgelopen dagen een aantal jQuery-gerelateerde links in tegen gekomen zijn.
Het was niet eens om een speciale reden dat ik meer interesse kreeg in deze Javascript bibliotheek. Ik kwam het toevallig tegen in een screencast bij Nettuts+, terwijl ik daar naar toe ging naar aanleiding van een bericht over tutorials over PHP.
Het bleek een oplossing te zijn waar ik regelmatig het perfecte probleem voor had. jQuery maakt het mogelijk om in een paar regels tamelijk complexe Javascript constructies te maken. Die zijn daardoor eenvoudig te ontwikkelen en werken ook nog eens in een aantal verschillende browsers (IE, FF, Safari, Opera, Chrome).

Een voorbeeld van een script dat ik er waarschijnlijk een stuk eenvoudiger mee had kunnen maken is het “YouTube code generator v2“.
Ik ben er nog niet aan toegekomen om een poging te wagen, ik heb namelijk eerst alle vijftien tutorials bekeken die Nettuts online heeft staan.

Ik moet bekennen dat ik na de eerste dacht “dit ga ik nooit begrijpen”, de start was namelijk best snel en er werden nogal wat dingen zomaar aangenomen (die niet vanzelfsprekend zijn als je er nog nooit mee gewerkt hebt). Maar gaandeweg werd het steeds duidelijker.

Een van de eerste plekken waar je het hier in actie kunt zien is bovenaan de voorpagina van dit blog.
Een tijdje geleden had ik daar een lijstje met recente tweets staan, gegenereerd door een PHP-script op de server. De pagina-opbouw werd er langzamer door. Nu niet, het is nu een jQuery versie op basis van deze code.
De tweets worden, met behulp van Javascript, pas opgehaald als de pagina zelf al geladen is.

Het zal vast niet bij dit ene script hier blijven. Voorlopig vind ik het een sterke toevoeging aan de toolbox.

 Reacties uitgeschakeld voor jQuery voor beginners  Tags: