jQuery voor beginners

jquery - Klik voor grotere versie

Als je mijn del.icio.us feed in de gaten houdt dan zul je daar de afgelopen dagen een aantal jQuery-gerelateerde links in tegen gekomen zijn.
Het was niet eens om een speciale reden dat ik meer interesse kreeg in deze Javascript bibliotheek. Ik kwam het toevallig tegen in een screencast bij Nettuts+, terwijl ik daar naar toe ging naar aanleiding van een bericht over tutorials over PHP.
Het bleek een oplossing te zijn waar ik regelmatig het perfecte probleem voor had. jQuery maakt het mogelijk om in een paar regels tamelijk complexe Javascript constructies te maken. Die zijn daardoor eenvoudig te ontwikkelen en werken ook nog eens in een aantal verschillende browsers (IE, FF, Safari, Opera, Chrome).

Een voorbeeld van een script dat ik er waarschijnlijk een stuk eenvoudiger mee had kunnen maken is het “YouTube code generator v2“.
Ik ben er nog niet aan toegekomen om een poging te wagen, ik heb namelijk eerst alle vijftien tutorials bekeken die Nettuts online heeft staan.

Ik moet bekennen dat ik na de eerste dacht “dit ga ik nooit begrijpen”, de start was namelijk best snel en er werden nogal wat dingen zomaar aangenomen (die niet vanzelfsprekend zijn als je er nog nooit mee gewerkt hebt). Maar gaandeweg werd het steeds duidelijker.

Een van de eerste plekken waar je het hier in actie kunt zien is bovenaan de voorpagina van dit blog.
Een tijdje geleden had ik daar een lijstje met recente tweets staan, gegenereerd door een PHP-script op de server. De pagina-opbouw werd er langzamer door. Nu niet, het is nu een jQuery versie op basis van deze code.
De tweets worden, met behulp van Javascript, pas opgehaald als de pagina zelf al geladen is.

Het zal vast niet bij dit ene script hier blijven. Voorlopig vind ik het een sterke toevoeging aan de toolbox.