Wordt 2009 ook het jaar van de betaalbare HD camera’s?

Flip Mino HD: The Flip Mino (foto door: bfishadow)

Tijdens de CES 2009 is het (zoals elk jaar) bijna niet mogelijk om alle blogberichten die in Google Reader voorbij komen te lezen. Ik pik er dus gewoon dagelijks een of twee uit waar ik over schrijf.

En als er vandaag iets uitspringt zijn het toch wel de aankondigingen van nieuwe compacte High Definition camera’s van RCA (zie beschrijving bij Gizmodo) en Sony (zie beschrijving bij Camcorderinfo).

De RCA HD camera’s gaan $120 kosten en dat is een stuk minder dan de Flip Mino HD nu kost. Sony ($199) zit in dezelfde prijsrange als de Flip Mino HD, maar dat is voor Sony dus goedkoop.
De Sony toestellen komen in twee ‘vormen’, je kunt kiezen uit een Flip-achtig model en een model met de meer gebruikelijke cameravorm. De kleuren moet je een beetje van houden lijkt me. Dan geef ik toch de voorkeur aan de mogelijkheid om een Flip met mijn eigen persoonlijk opdruk te laten maken.

Helaas zie ik op geen van de nieuwe modellen een microfooningang. Ik neem aan dat dat bewust is om er voor te zorgen dat je voor zulke camera’s meer de high-end prijzen betaald. Maar ik blijf het jammer vinden. Juist ook voor ’thuisgebruik’ (het opnemen van video bij wat uitleg) of zoals nu veel bloggers doen tijdens een conferentie (heel veel achtergrondlawaai) is een direct audiosignaal belangrijk. Zelfs als het via een microfoon met mini-jack aansluiting (is zeker niet professioneel) gaat.

Hoe dan ook, het lijkt een mooi jaar te worden voor High Definition videocamera’s. Ben trouwens benieuwd of ze hun upload naar YouTube functie al aangepast hebben aan de HD mogelijkheden van YouTube.