Ann Arbor – Zondag

Flickr Geocode - Klik voor grotere versie

Terwijl het buiten flink onweert en mijn hoofd nog steeds de sporen van teveel zon vertoond, is Flickr bezig met het uploaden van de foto’s die ik vandaag in Ann Arbor gemaakt heb. Ik ben daar de komende week voor de IMS kwartaalbijeenkomst en omdat ik gisteren al hier naar toe gevlogen was (scheelt een stuk in de prijs) had ik vandaag een dagje vrij.
Helaas geen fietsverhuur in Ann Arbor die op loopafstand van het hotel lag, dus daarom de hele dag gelopen. Omdat het ook afgelopen nacht geonweerd had was ik net wat dik aangekleed. Ik zag sowieso niet veel andere mensen lopen, maar het aantal lange spijkerbroeken kon je op één hand tellen. En het shirt met lange mouwen dat ik aan had was ook al net wat warm.
Maar goed, ik heb zo’n 25km gelopen en daarbij had ik mijn GPS ontvanger en de Qtek S110 met daarop GPS Tuner bij me.

GPS Tuner is niet gratis, soms wat nukkig, maar ondanks dat zijn geld meer dan waard. Zeker als je een onbeperkt data-abonnement hebt, want het programma is in staat gebruik te maken van Google Maps zodat je altijd actuele kaarten bij je hebt. Als je dat niet hebt dan kun je, zoals ik gedaan heb, met een los programma een aantal kaarten aanmaken, ook nu weer als je dat wilt op basis van Google Maps.

Als ik GPS Tuner vandaag niet bij met gehad had dan was ik zeker weten verdwaald en had ik me met een taxi naar het hotel terug moeten laten brengen. Nu kun ik tenminste nog alternatieve routes uitproberen op momenten dat de weg te groot bleek en geen voetpad had.
De GPS track die je maakt kun je naar een aantal formaten exporteren, waaronder KML en GPX.

KML
KML is handig voor Google Maps en Google Earth. In Google Maps kun je het bestand met je afgelegde route direct in een eigen kaart importeren. Dat ziet er dan zo uit:

Grotere kaart weergeven

GPX
Het GPX bestand heb ik gebruikt om de foto’s die ik vandaag gemaakt heb te taggen. Dat doe ik in het eveneens niet gratis programma RoboGEO. Daar importeer je de map met foto’s, wijst het GPX bestand aan en RoboGEO matcht de tijd van de foto met de tijd en locatie in het GPX bestand. Dan geef je aan dat de coördinaten in de EXIF-metadata van de foto’s opgeslagen mag worden en klaar ben je.

Flickr
De foto’s bevatten nu de coördinaten en omdat Flickr tegenwoordig ook met de metadata overweg kan hoef je de foto’s dus bij Flickr niet meer handmatig op de kaart te zetten. Gewoon er naar toe uploaden is voldoende.
Het resultaat kun je hier zien. Afhankelijk van het moment dat je kijkt zie je daar meer of minder foto’s. De Flickr uploader is namelijk nog bezig en na elke afgeronde foto verschijnt er dus ook weer eentje op de kaart.

Wat een verschil
Wat een verschil met een paar jaar geleden toen ik mijn vakantiefoto’s van onze vakantie naar het Verenigd Koninkrijk online wilde zetten. Dat kostte toen nog het nodige hackwerk. Nu is het vooral een kwestie van wachten tijdens het uploaden, maar voor het overige kost het nauwelijks nog tijd.
Vooruitgang is toch vaak mooi.

Zo, tijd om te gaan eten, gelukkig zit het restaurant aan het hotel vast, kan ik er droog komen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Kaj Rietberg
14 jaren geleden

gave post. We kunnen ook zien hoe hard je liep. Dat is grappig. Interessant voor trainingen voor lange afstand lopers lijkt me.