Skype-in via XOIP nu mogelijk

 Gepubliceerd door om 11:31  VOIP
nov 252008
 
Skype In - Klik voor grotere versie

Even heel snel een berichtje er tussendoor naar aanleiding van een mail van XOIP. Het is nu mogelijk om via XOIP, gratis, een Skype-In nummer in Nederland aan te vragen.
Dat betekent dat je een ‘gewoon’ telefoonnummer krijgt (let op! het is een 084-nummer dus de belkosten voor de persoon die jou belt kunnen variëren) kunt koppelen aan je Skype account. Anderen kunnen met een gewone telefoon dat nummer dan bellen en worden automatisch doorverbonden met jouw Skype client (of met bijvoorbeeld de Skype telefoon).

Je kunt er voor kiezen om je bestaande XOIP-nummer door te schakelen, maar je kunt ook een nieuw XOIP-nummer aanmaken hiervoor. Dat laatste heb ik gedaan, maar omdat ik vandaan gewoon moet werken, ga ik dat nummer nu dus even niet hier publiceren.

Bellen naar zo’n nummer kost de beller een starttarief van 4,5 eurocent en dan 20 eurocent per minuut. Daar komen dan eventueel extra kosten bovenop als je met een mobiele telefoon er naar toe belt. Niet goedkoop dus, zeker als je het vergelijkt met het Skype-out tarief van 2 eurocent per minuut dat jij betaald als je van Skype naar een vast nummer belt (25,3 cent bij bellen naar mobiel).

YouTube gaat voor breedbeeld

 Gepubliceerd door om 07:34  Media
nov 252008
 
YouTube - Klik voor grotere versie

Ik heb de informatie aangepast in de Engelstalige blogpost van gisteren, maar vond het belangrijk genoeg om ook even in een aparte post te vermelden. YouTube is namelijk niet alleen aan de slag gegaan met High Definition video, ze hebben blijkbaar ook afgelopen nacht de beeldverhoudingen van de viewer op hun website aangepast.
Die beeldverhouding was voorheen, zoals dat bij ‘oude’ TV’s die standard definition beeld kunnen weergegeven, gelijk aan 4:3. Dus bijvoorbeeld 640 pixels breed en 480 pixels hoog. Bij breedbeeld is die verhouding 16:9 (bijvoorbeeld 1280 pixels breed en 720 pixels hoog).

YouTube is nu voor viewer op hun site overgestapt op de breedbeeld verhouding.
Dat betekent dat de high definition screencast waar ik het gisteren over had, daar nu zonder balken wordt weergegeven. Niet omdat hij high definition is (de absolute resolutie doet er niet zo toe), maar omdat de beeldverhouding van die screencast 16:9 is.

Maar, om dit verhaal nu vooral niet te gemakkelijk te maken blijkt dat de code die YouTube genereert voor de embedded player (dus voor gebruik in andere websites) nog niet die verhouding gebruikt. Daarvoor wordt nog steeds 4:3 gebruikt.
Dus je ‘gewone’ filmpjes zie je nog steeds zonder zwarte balken als je die met die embed code op een andere website gebruikt.
Wil je je breedbeeld filmpjes met de embed code zonder balken zien op een andere site, dan moet je de verhoudingen even aanpassen.
Dat doe je als volgt:
#1 ga naar deze pagina.
#2 Voer de guid (unieke code) voor de YouTube video die je wilt embedden in. Dat is die combinatie van cijfers en letters die je in de URL van een YouTube video ziet. Bijvoorbeeld, bij http://nl.youtube.com/watch?v=KlfFyb-Agu8 is dat KlfFyb-Agu8.
#3 Geef de gewenste breedte van de embedded video in, bijvoorbeeld 425 pixels.
#4 Druk op de Generate! knop

Je krijgt nu in totaal vier verschillende embed codes. De eerste is geschikt voor ‘gewone’ video’s, dus die met de 4:3 verhouding. De andere drie zijn voor breedbeeld video’s in oplopende kwaliteit. Of je verschil tussen die drie codes ziet is afhankelijk van de maximale kwaliteit waarin de video beschikbaar is.

De code is nog wat ruw, zo veel tijd had ik er vanochtend niet voor, maar werkt en je mag hem downloaden en voor eigen gebruik aanpassen als je dat wilt.