OWD2008: High Definition sessies

Roland Staring (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik had zowel gisteren als vandaag een sessie die over High Definition video ging. Gisteren werd de sessie verzorgd door Roland Staring en toen ging het over High Definition video conferencing. Vandaag ging de sessie over HD streaming video en werd de sessie verzorgd door Ivo Reints en Albert Hankel. Alle drie de sprekers werken voor SURFnet.
SURFnet is al een tijdje bezig met High Defintion video. Rond videoconferencing gaan ze nu een dienst opzetten die instellingen die bij SURFnet zijn aangesloten kunnen afnemen. De dienst wordt niet ‘gratis’ (niet onderdeel van het reeds betaalde bedrag) en dat is logisch aangezien het nog zeker niet voor iedereen iets zal zijn waar ze mee aan de slag willen/kunnen.
Natuurlijk, je zou gek zijn als je bij aanschaf van een nieuwe videoconferencingset op dit moment niet meteen een high definition exemplaar aanschaft, maar als je niet voor een vervangingsbeslissing staat, dan kan het nog even duren. Want hoewel de voorbeelden die Roland gaf met betrekking tot bijvoorbeeld het meekijken bij een operatie op afstand logisch zijn, zul je niet snel je ‘gewone’ Polycom systeem vervangen door een high definition versie als je alleen normale vergaderingen er mee houdt. Tenminste niet voordat hij toch al afgeschreven is.

Om e.e.a. een beetje te stimuleren komt SURFnet met een wedstrijd waarbij je een bedrag van 15.000 euro kunt ‘winnen’ om je idee mee uit te voeren. Zodra ik daar de details van heb laat ik dat uiteraard weten.

Jammer vind ik dat een aantal van de diensten, zoals bijvoorbeeld het live kunnen streamen en opnemen van een videoconference nu alleen voor High Definition wordt ontwikkeld. Dat is namelijk een functionaliteit die ook voor Standard Defintion videoconferencing wel heel aardig zou zijn om centraal te hebben. De hardware daarvoor is namelijk wat duur om aan te schaffen als je dat niet vaak doet.

Ivo Reints en Albert Hankel gingen vandaag tijdens hun sessie in op High Definition video in combinatie met SURFmedia.nl. Daarbij o.a. het plan om een live streaming video service te ontwikkelen voor high definition video.
Zal technisch nog een kluif worden en het zal ook hier een beetje de vraag worden wie daar al wat mee kan (een gemiddelde thuisgebruiker heeft er de bandbreedte niet voor), maar wel goed dat er aan gewerkt wordt.
Bijkomend probleem is overigens dat je natuurlijk ook te maken hebt met grote bestanden. En hoewel iedereen gratis 1GB ruimte krijgt bij SURFmedia heb je die met High Definition video al heel snel vol.

Beide sessies hadden best wat meer tijd/ruimte in het programma mogen hebben. Dat kwam deels overigens omdat de sprekers er niet vanuit gingen dat je al heel veel wist van High Definition video. Dus behandelden ze ook de basics. Ik verwacht dat dat in ieder geval voor een deel van de aanwezigen klopte en nodig was. Maar ik zag ook wel een aantal experts. Ik was zeker niet de enige. Wellicht zinvol om daarvoor nog eens een verdiepingssessie te organiseren.